- Marcel Ciolacu, desemnat premier de Klaus Iohannis
- Cine este Crin Antonescu?
- Acord între PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale. Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale
- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
Papa Francisc solicită interzicerea globală a maternității surogat
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Papa Francisc a luat o poziție fermă împotriva maternității surogat, solicitând comunității internaționale să interzică această practică la nivel mondial. Într-un discurs recent adresat membrilor corpului diplomatic de la Vatican, Suveranul Pontif a criticat vehement utilizarea mamelor surogat ca o formă de „comercializare” a corpului uman și a vieții, subliniind impactul negativ asupra demnității femeilor și a copiilor.
Papa Francisc a subliniat importanța respectului pentru viața umană, inclusiv a celor nenăscuți, exprimându-și îngrijorarea că maternitatea surogat transformă existența umană într-un obiect de tranzacție. „Drumul către pace presupune respect pentru viaţă, pentru fiecare viaţă umană, începând cu cea a copilului nenăscut din pântecele mamei, care nu poate fi suprimată şi nici nu poate deveni obiect de comercializare”, a declarat Papa Francisc.
Biserica Catolică a avut o poziție constantă împotriva maternității surogat, pe care Papa Francisc, originar din Argentina, a descris-o ca fiind o „practică inumană”. Cu toate acestea, în noiembrie 2023, Vaticanul a făcut un pas spre incluziune, afirmând că copiii cuplurilor de același sex, fie adoptați, fie născuți prin intermediul mamelor surogat, pot fi botezați.
În contextul internațional, abordările față de maternitatea surogat variază semnificativ. În timp ce majoritatea țărilor europene interzic această practică, există locuri unde utilizarea mamelor surogat este permisă sau tolerată, uneori chiar și în lipsa remunerației, cum ar fi Belgia, Olanda, Regatul Unit, Canada, Brazilia și Columbia. Pe de altă parte, maternitatea surogat comercială este autorizată în anumite state americane.
Această poziție a Papei Francisc vine într-un moment în care societatea globală este profund divizată în privința eticii și legalității reproducerii asistate medical. Solicitarea Suveranului Pontif pentru o interzicere globală a maternității surogat reprezintă un apel puternic pentru revizuirea și unificarea standardelor etice la nivel internațional în ceea ce privește demnitatea umană și drepturile fundamentale ale femeilor și copiilor.