- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
- Garduri solare, nouă inovație pentru producția de energie verde
- Dacia demarează un program de concedieri voluntare
- Ordinea internațională amenințată la un nivel nemaiîntâlnit de la Războiul Rece
Pakistan și Egipt conduc topurile rezultatelor în cercetare în 2018
Producția globală de articole academice a atins un nivel record în 2018, iar economiile emergente conduc topurile în cercetare, informează revista Nature .
Economiile în curs de dezvoltare au înregistrat cele mai mari creșteri în producția de studii academice în 2018, potrivit estimărilor realizate de Clarivate Analytics, o companie care oferă servicii de publicare. Pakistanul și Egiptul se află în fruntea listei, înregistrând o creștere de 21%, respectiv 15.9% a ratei de publicare a articolelor de cercetare.
China a înregistrat și ea o creștere de 15%, urmată de India, Brazilia, Mexic și Iran, care au înregistrat creșteri de peste 8 procente comparativ cu datele din 2017.
La nivel global, producția de articole academice a crescut cu 5% în 2018 (aproximativ 1,620,731 de lucrări indexate în Web of Science). 2018 a fost martor la un record în materie de lucrări publicate.
Această diversificare a jucătorilor internaționali din știință este un succes fenomenal, susține Caroline Wagner, analistă în probleme de politici legate de știință și tehnologie la Universitatea de Stat din Ohio și fostă consilieră pentru guvernul SUA.
,,În 1980, doar cinci țări produceau 90% din lucrările științifice- SUA, Marea Britanie, Franța, Germania și Japonia”. Acum sunt 20 de țări în grupul producătoarelor de articole academice”, susține aceasta.