- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
Orchestra Română de Tineret și Cristian Mandeal în premieră la ElbPhilharmonie Hamburg
După două evoluţii în faţa publicului din ţară în concerte susținute în cadrul a două festivaluri internaționale de vară de la Sinaia (7 august, Sala Cazino, Festivalul Internaţional „Enescu şi Muzica lumii”) și București (8 august, Ateneul Român, Festivalul Internaţional „Vara Magică”), Orchestra Română de Tineret și Cristian Mandeal vor concerta pe 12 august la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein.
Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal, va avea în program Richard Wagner – Preludiu şi Moartea Isoldei, Richard Strauss – Suita “Cavalerul Rozelor”, Dmitri Șostakovici – Simfonia nr. 5 în re minor, op. 47, program prezentat anterior pentru publicul din România în festivalurile de la Sinaia şi București.
Cea mai recentă apariție internațională din această vară a avut loc la Berlin, la Konzerthaus, unde critica germană a reacționat extrem de favorabil, vorbind despre seara Orchestrei Române de Tineret din Festivalul Young Euro Classic ca despre „Un concert care merită cu prisosință 5 stele.” (RBB Kultur, Berlin).
La scurt timp după înființarea sa în 1986, Schleswig-Holstein Musik Festival (SHMF) a ajuns unul dintre cele mai spectaculoase evenimente culturale din lume. În locul renumitelor concerte programate în săli de concerte și teatre de operă obișnuite, multe dintre evenimente au loc în castele sau hambare, spații neobișnuite, în cele mai spectaculoase biserici din Schleswig-Holstein și chiar în locuri neobișnuite precum docuri sau hale industriale. Din 1996 până în 2013, conceptul artistic al SHMF a fost acela de a alege câte o țară pentru fiecare an și de a-i pune în valoare muzica și cultura, mergând din Finlanda în Japonia, sau din Statele Unite în Rusia. Odată cu venirea noului director, Dr. Christian Kuhnt, festivalul și-a schimbat orientarea, în 2014 propunându-și să pună în valoare câte un compozitor în fiecare an. De atunci, festivalul a fost dedicat unor retrospective componistice Felix Mendelssohn, Piotr Ilici Ceaikovski, Joseph Haydn, Maurice Ravel, Robert Schumann sau Johann Sebastian Bach. Un alt tip de accent programatic introdus începând din 2014 a ținut de ideea de portret de artist: în fiecare vară un muzician celebru a prezentat o serie de concerte și s-a bucurat de plăcerea de a alege programele și ansamblurile cu care să cânte. După Sol Gabetta, Martin Grubinger, András Schiff, Avi Avital sau Sabine Meyer, violinista Janine Jansen este artistul invitat al anului 2019.
Inaintea plecării în acest turneu, în acest onorant context festivalier, Marin Cazacu, managerul Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română” declara: „Este o nouă experienţă în premieră: prezenţa Orchestrei Naţionale de Tineret la ElbPhilharmonie din Hamburg, o experienţă pe care o considerăm la fel de importantă ca prima apariţie la Musikverein din Viena, Sala Filarmonicii din Paris, Sala Filarmoncii din Berlin sau Lincoln Center din New York. Urmează în septembrie un concert la fel de important în cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu”