- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
ORCHESTRA FILARMONICII TRANSILVANIA
2 septembrie 2023 – a sosit toamna cu evantaiul ei de culori. Coincidență sau nu dar acest “miracol” s-a petrecut și în concertul de la Sala Radio din București în programul prezentat în cadrul Festivalului “G.Enescu”. După amiaza a debutat cu piesa Doinei Rotaru “Nymphea”,o lucrare de o sensibilitate extraordinară,o pânză muzicală cu mici inflexiuni orientale sau de jazz străpunsă de accente armonice din sfera impresionismului care marcau schimbarea diferitelor secțiuni ale lucrării. De menționat omogenitatea și sincronul orchestrei care cu promtitudine a răspuns la toate intențiile de “culoare” ale dirijorului.
A fost ca o avant premieră pentru că apoi a apărut Andrei Gologan care ne-a încântat cu Concertul pentru pian și orchestra Op.13 de B.Britten. Andrei s-a distins ca de obicei prin rafinamentul și profunzimea interpretării fascinîndu-ne cu o paletă sonoră unică. De altfel el a fost caracterizat de presă ca “un poet al pianului” cu o varietate bogată de sonorități și cu o tehnică impecabilă. Este pianistul care a cântat cu o dezinvoltură de invidiat,care și-a dezlănțuit multitudinea de stări, de sentimente descoperite în partitură filtrându-le prin viziunea personală.Este solistul care a trait fiecare sunet al lui sau al orchestrei de multe ori impulsionând ansamblul orchestral.
Șostakovici Simfonia Nr.1 în fa minor Op.10 cred că a reprezentat apoteoza coloristică și interpretativă a orchestrei filarmonice “Transilvania” sub bagheta maestrului Jonathon Heyward, el fiind și director al orchestrei simfonice din Baltimore și fost dirijor șef al Nordwestdeutsche Philarmonie în 2021. Un musician plin de energie, ce a descoperit sensuri noi în partitura lui Șostakovici aducând în fața publicului sensuri estetice poate nedescoperite până acum. Acest fapt a fost facilitat și de omogenitatea,promtitudinea și sensibilitatea orchestrei fondată în 1955 de maestrul Antonin Ciolan ansamblu ce a concertat în multe mari săli de concert ale lumii având la pupitru prestigioși dirijori (Kurt Masur,Carlo Zecchi,Sir John Pritchard, Lawrence Foster,etc.).
Concluzionând, o după amiază frumoasă de toamnă plină de sonorități minunate, plină de culoare muzicală și repertorială ce a făcut ca debutul toamnei “zîna melopeelor….”să se aștearnă cu trena ei de culori deasupra noastră.
Autor: DAN BĂLAN