- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Operațiuni secrete ale serviciilor de informații ucrainene în colaborare cu CIA împotriva Rusiei
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Într-un context de tensiuni crescânde între Ucraina și Rusia, serviciile de informații ucrainene, cu legături strânse cu CIA, au orchestrat o serie de operațiuni secrete împotriva Rusiei. Aceste misiuni au inclus atacuri asupra podului care conectează Rusia de Crimeea ocupată, drone care au vizat Kremlinul și operațiuni de sabotaj împotriva navelor navale rusești în Marea Neagră.
Unul dintre cele mai notabile atacuri a avut loc în august 2022, când o bombă a explodat în apropiere de Moscova, într-un SUV condus de fiica unui naționalist rus. Operațiunea a fost orchestrată de serviciul de securitate internă al Ucrainei, SBU. Aceasta este doar una dintre numeroasele operațiuni secrete în care serviciile de spionaj ale Ucrainei au fost implicate.
De-a lungul anilor, serviciile de informații ucrainene au dezvoltat capacități avansate, în special după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. În această perioadă, aceste servicii au consolidat legături profunde cu CIA. Din 2015, CIA a investit zeci de milioane de dolari pentru a transforma serviciile de informații ucrainene, formate în perioada sovietică, în aliați puternici împotriva Moscovei. Agenția a furnizat Ucrainei sisteme avansate de supraveghere, a instruit recruți în Ucraina și SUA și a construit noi sedii pentru departamentele din agenția de informații militare a Ucrainei.
Deși CIA a avut o colaborare strânsă cu serviciile de securitate ale Ucrainei, oficialii americani au subliniat că agenția nu a avut nicio implicare în operațiunile de eliminare țintită efectuate de agențiile ucrainene.
Operațiunile clandestine ale Ucrainei au avut obiective militare clare și au contribuit la apărarea țării. Cu toate acestea, unele dintre aceste operațiuni, cum ar fi atentatul cu mașină care a ucis-o pe Daria Dugina, au subliniat adoptarea de către Ucraina a “lucidațiilor” ca armă de război.
Această colaborare profundă între CIA și Ucraina reprezintă o schimbare dramatică pentru agenții care au petrecut decenii de partea opusă a Războiului Rece. Colaborarea a început în urma protestelor politice din 2014, care l-au determinat pe președintele pro-rus al Ucrainei, Viktor Yanukovych, să fugă din țară, urmat de anexarea Crimeei de către Rusia și sprijinirea separatiștilor din regiunile estice ale Ucrainei.
Această colaborare a dus la dezvoltarea unor capacități de informații avansate pentru Ucraina, care au fost folosite pentru a lansa atacuri împotriva Rusiei și pentru a colecta informații valoroase despre adversarul lor.