- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
„Oglinzile tăcerii”, expoziţie de Manuell Mănăstireanu
Proiectul expoziţional, “Ogliznile tăcerii”, realizat de artistul ieşean Manuell Mănăstireanu se desfăşoară până pe 14 februarie, la Elite Art Gallery din Bucureşti.
Vernisajul va avea loc miercuri, 29 ianuarie, de la ora 18.00, si va fi prezentat de scriitorul Florin Toma. Ca o scânteie care a adus prima suflare a libertăţii şi care se doreşte a fi păstrată vie printre veacuri, prin proiectul expoziţional Oglinzile Tăcerii, Manuell Mănăstireanu ne oferă un punct maiestuos de observare a istoriei şi a chinurilor condiţiei umane. Prin picturi ce vizează amprenta lasată de ororile războiului, fără a intra în detalieri concrete de forme sau obiecte cu aluzii clare, artistul adoptă o abordare simbolică. Portretele sale psihologice şi atmosferele metafizice nu sunt simple memoriale în mod oficial sau simple recipiente pasive de înregistrări veridice ale istoriei, ci ne invită spre o introspecţie asupra suferinţei, pierderii şi mai ales a sacrificiului uman. Traversând limitele temporale, picturile devin documente veridice de mărturie ce vin faţă în faţă cu propria noastră existenţă, căpătând o voce împotriva tăcerii şi invizibilităţii. Picturile artistului transpun reverberaţiile spectatorilor ca martori tăcuţi ai istoriei, prezentându-se ca item de aducere la cunoştinţă a unor evenimente netrăite, întrucât nici artistul, nici privitorul nu a perceput direct evenimentele istorice.
Fără a ne confrunta cu rănile fizice sau distrugerile propriu-zise ale unui patos vizual al suferinţei, suntem lăsaţi în faţa unor priviri profunde, cu o implicare direct afectivă, priviri psihologice ce ne introduc într-o investigaţie asupra propriei persoane, lăsându-ne în acelaşi timp într-un soi de sunet tăcut. Privirea devine o cameră unde pătrundem şi descoperim o durere ce nu poate fi văzută, nu poate fi explicată în cuvinte, ci doar simţită. Sunt lucrări ce se vor a fi putătoare a unităţii în credinţă şi a suferinţei, a unor semne pentru a nu uita istoria, uneori greu de păstrat vie în câmpul de luptă al bătăliei mereu fără învingător. Într-o lume axată pe propriile nevoi şi interese, în care perspectiva istorică nu mai provoacă nici cea mai mică tresărire tinerilor generaţii, pictorul se prezintă într-o trăire intensă cu rememorarea trecutului, Oglinzile Tăcerii dovedindu-se vocea simbolică a unionismului celor uitaţi şi dreptul la memoria eroilor ştiuţi şi neştiuţi. Reprezentând frânturi de istorie, picturile acestuia reflectă în acelaşi timp realitatea zilelor noastre.
În faţa durerii umane omul nu mai are nici statut şi nici identitate, Manuell Mănăstireanu dovedindu-se artistul ce deţine vocea celor uitaţi, o voce simbolică esenţială în experienţa umană, spune Felicia Acsinte, coordonator proiect. Manuell Mănăstireanu (46 de ani), artist vizual din Botoşani, este absolvent al Facultăţii de Arte Plastice, Decorative şi Design Iaşi, clasa prof. Dan Hatmanu, secţia pictură ( 1999). Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din anul 2001, filiala Iaşi, artistul a participat, începând cu anul 1997, la expoziţii personale (11 la număr), şi de grup ( 20 la număr) în ţară şi în străinătate. Activ în tabere de creaţie începând cu anul 2003, a obţinut în 2010 premiul Editurii ,, Geea” – ,,Teiul de Argint” la Botoşani, iar în 2014 a obţinut premiul ,, Pictor al Cetăţii Iaşilor”, acordat de primăria Iaşi. O mare parte din lucrările sale se află în colecţii private din U.S.A.; Canada; Olanda; Belgia; Germania. Expune la Berlin în cadrul expoziţiei colective din Langmayer, Germania – La Gare de l’Art în 2016. Proiectul expoziţional Oglinzile Tăcerii, proiect consacrat Centenarului intrării în Primul Război Mondial a Regatului României, a fost adus pentru prima data în luna mai, 2018, pe simezele Casei de Cultură Belgo-Română din Bruxelles, continuând în luna noiembrie, 2018, la Palatul Culturii din Iaşi. În luna noiembrie 2019, la invitaţia scriitorului timişorean Robert Şerban, expoziţa a avut loc la Galeria Calpe din Timişoara. La 1 Decembrie 2018 primeşte cu ocazia aniversării împlinirii a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, Diploma de Excelenţă Centenarul Marii Uniri (1918-2018), din partea Primăriei Municipiului Iaşi.