Oficiali americani se tem de o incursiune militară turcă în Siria

Getting your Trinity Audio player ready...

Statele Unite sunt din ce în ce mai preocupate de pregătirile Turciei și ale milițiilor sale aliate pentru o incursiune militară la scară largă în teritoriul sirian controlat de forțele kurde susținute de SUA, potrivit unor oficiali americani citați de Wall Street Journal și Jerusalem Post.

Aceste temeri au fost amplificate de o consolidare semnificativă a forțelor turcești în apropiere de Kobani, un oraș cu populație majoritar kurdă aflat la granița dintre Siria și Turcia. Oficialii americani au subliniat că această acumulare militară seamănă cu mișcările observate înaintea invaziei Turciei din 2019 în nord-estul Siriei, iar un oficial american a avertizat că „o operațiune transfrontalieră ar putea fi iminentă”.

Potrivit surselor, Turcia a desfășurat comandouri în uniforme turcești, unități de artilerie și miliții aliate în poziții strategice de-a lungul frontierei, ceea ce a crescut îngrijorările legate de o potențială escaladare a conflictului în regiune.

În contextul acestor dezvoltări, Ilham Ahmed, un înalt oficial din cadrul administrației civile kurde din Siria, a trimis o scrisoare președintelui ales Donald Trump, îndemnându-l să exercite presiuni asupra președintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru a renunța la planurile sale de invazie. Ahmed a subliniat că o astfel de operațiune ar putea avea consecințe catastrofale, strămutând peste 200.000 de civili kurzi și punând în pericol și comunitățile creștine din zonă. În scrisoarea sa, Ahmed a amintit de promisiunile anterioare ale lui Trump de a sprijini forțele kurde, afirmând că „Statele Unite nu vor abandona kurzii”. De asemenea, Ahmed a subliniat că liderii americani au un rol esențial în oprirea invaziei și în asigurarea siguranței celor care au fost aliați în lupta împotriva Statului Islamic.

Negocierile pentru un acord de încetare a focului mediate de Statele Unite între Forțele Democratice Siriene (SDF) și forțele susținute de Turcia au eșuat la începutul acestei săptămâni, iar situația a devenit și mai tensionată după recentele vizite ale secretarului de stat american Antony Blinken în Turcia. În ciuda eforturilor de mediere, Blinken nu a reușit să obțină un angajament din partea lui Erdogan pentru limitarea operațiunilor împotriva forțelor kurde. Această amenințare de invazie survine într-un context regional delicat, după prăbușirea regimului președintelui sirian Bashar Assad și în urma escaladării conflictului dintre kurzii sirieni și facțiunile susținute de Turcia. De asemenea, Turcia consideră Forțele Democratice Siriene drept o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Ankara îl consideră organizație teroristă.

Instabilitatea din regiune rămâne o preocupare majoră pentru comunitatea internațională, iar evoluțiile viitoare vor avea un impact semnificativ asupra securității și stabilității în Siria și în întreaga regiune.