- Fostul președinte al SUA, Jimmy Carter, a murit la vârsta de 100 de ani
- Stonehenge: Misterele unui monument antic și descoperirile recente ale arheologilor
- Reacție fermă a MAE după gestul provocator al ambasadorului Ungariei la NATO
- Guvernul a pus în dezbatere publică Proiectul Ordonanței Trenuleț
- Georgia: Mihail Kavelașvili devine președinte într-un context tensionat
Oamenii de știință au identificat genele care pot îndulci roșiile
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Unul dintre reproșurile frecvente ale consumatorilor este că roșiile mari din supermarketuri au devenit lipsite de gust. Cercetătorii susțin acum că pot rezolva această problemă prin modificarea genetică a unor gene ce influențează nivelul de zahăr din fruct.
În timp ce rudele sălbatice ale roșiilor produc fructe mici și dulci, soiurile domestice, cultivate industrial, au fost selectate pentru o producție mai mare, rezultând roșii de până la 10-100 de ori mai mari, dar fără gustul dulce caracteristic.
Cercetătorii din China au identificat recent două gene care limitează producția de zahăr în roșii pe parcursul coacerii și au creat versiuni editate genetic ale soiurilor domestice, obținând astfel fructe mari, dar și dulci.
„Deoarece fermierii își doresc roșii mai mari și recolte mai mari, consumatorii preferă roșiile mai dulci”, a declarat profesorul Sanwen Huang, directorul Institutului de Genomică Agricolă din cadrul Academiei Chineze de Științe Agricole, Shenzhen. „Descoperirea acestor gene ce frânează producția de zahăr ne-a permis să obținem o roșie mai dulce, fără a sacrifica dimensiunea sau producția fructului, eliminând relația negativă dintre randament și calitate.”
Într-un articol publicat în revista Nature, cercetătorii explică cum au analizat genomurile plantelor de roșii sălbatice și cultivate, identificând două gene similare legate de conținutul de zahăr al fructului. Versiunile acestor gene asociate cu dulceața ridicată sunt frecvente în roșiile sălbatice, dar au fost în mare parte pierdute în soiurile moderne.
Cercetările au arătat că genele găsite în roșiile domestice contribuie la producerea unei enzime care „marchează” o altă enzimă responsabilă de producerea zahărului pentru a fi distrusă în interiorul celulelor. În schimb, versiunile acestor gene din plantele sălbatice limitează această enzimă, ceea ce duce la roșii mai dulci.
Folosind tehnologia de editare genetică Crispr-Cas9, echipa a realizat modificări precise în ADN-ul roșiilor domestice, împiedicând aceste gene să funcționeze corespunzător. Rezultatele au arătat o creștere cu până la 30% a conținutului de zahăr în fructele obținute, comparativ cu cele nemodificate, fără a afecta semnificativ greutatea sau randamentul.
Profesorul Huang estimează că aceste roșii ar putea ajunge pe rafturile supermarketurilor în trei până la cinci ani, adăugând că alte roșii editate genetic sunt deja disponibile în Japonia.
Totuși, până când consumatorii din alte țări vor putea gusta noile roșii dulci, mai este nevoie de clarificări legislative, în condițiile în care, deși legile recente sprijină cultivarea plantelor editate genetic în Anglia și Țara Galilor, cadrul juridic secundar pentru implementarea acestora încă nu a fost finalizat.