Nominalizarea Roxanei Mînzatu pentru funcția de comisar european, anunțată de premierul Marcel Ciolacu

Getting your Trinity Audio player ready...

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat astăzi, la Parlament, nominalizarea Roxanei Mînzatu pentru funcția de comisar european din partea României. Într-o declarație de presă, șeful Guvernului a confirmat că discuțiile cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referitoare la portofoliul ce va reveni României, sunt în desfășurare și că acesta va fi unul „relevant”.

Premierul a subliniat că interviul Roxanei Mînzatu cu Ursula von der Leyen a avut loc duminică și a durat peste o oră, precizând că aceasta a trecut „categoric” de evaluare. „Președinta Comisiei a avut doar cuvinte de laudă la adresa doamnei Mînzatu”, a declarat Ciolacu, menționând că nominalizarea va fi formalizată în curând.

Roxana Mînzatu, în vârstă de 44 de ani, este europarlamentar și are o vastă experiență în gestionarea fondurilor europene, atât în sectorul public, cât și în cel privat. De-a lungul carierei, ea a deținut funcții importante, inclusiv pe cea de ministru al fondurilor europene în perioada iunie-noiembrie 2019, și a contribuit la elaborarea și implementarea strategiilor de reformă în domeniul achizițiilor publice.

Nominalizarea sa vine într-un context în care președinta Comisiei Europene a solicitat statelor membre să propună atât un bărbat, cât și o femeie pentru funcția de comisar european. Premierul Ciolacu a evitat să ofere detalii precise despre portofoliul vizat, limitându-se să afirme că acesta va fi unul „relevant” pentru România.

În ceea ce privește discuțiile din cadrul coaliției de guvernare cu privire la această nominalizare, Ciolacu a clarificat că acestea nu au necesitat un acord formal, dar că discuțiile instituționale au avut loc conform uzanțelor. „Importantă este părerea președintei Comisiei, care a fost una laudativă la adresa Roxanei Mînzatu”, a subliniat premierul.

Roxana Mînzatu, care a absolvit Facultatea de Științe Politice și Administrative la Universitatea din București și deține un master în integrare europeană, a fost de asemenea implicată în diverse funcții de demnitate publică, inclusiv ca subprefect al județului Brașov și consilier județean. Experiența sa vastă în domeniul fondurilor europene și al politicilor publice o recomandă ca o alegere solidă pentru rolul de comisar european, în contextul în care România se pregătește să contribuie semnificativ la agenda europeană în următorii ani.

Decizia finală cu privire la portofoliul pe care România îl va primi urmează să fie luată în perioada următoare, în urma discuțiilor continue între premierul Ciolacu și președinta Comisiei Europene.