- Un nou medicament ce va ameliora rapid migrenele
- Studiul despre tratamentul anti-COVID cu hidroxiclorochina (HCQ) a fost retras
- Guvernul pregătește austeritatea în sistemul public
- Lentila de contact cu Stelian Tănase - Bilanțul unui an tumultuos
- Claudiu Năsui (USR): „Creșterea taxelor este deja plănuită”
Noaptea Muzeelor 2022
Peste 200 de unități culturale din 87 de localităţi din ţară sunt deschise publicului cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor. Cu această ocazie vor fi deschise printre altele: Vila Sacha din Roman, sediul Corului Madrigal din Dealul Mitropoliei, Moara de hârtie de la Comana, Rafinăria Câmpina.
Bucureşti: Expoziţia „Muzeul Pandemiei. Valul 2. De ce mai stai cu el!?”
Expoziţia poate fi vizitată zilnic până pe 29 iunie, la ARCUB Gabroveni, din strada Lipscani 84-90, între orele 12.00 şi 20.00 şi în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor până la ora 02.00. „Muzeul Pandemiei”, marcă a Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, pregăteşte o nouă expoziţie dedicată pandemiei, de data aceasta cu accent pe drama violenţei domestice ce a marcat multe familii din România din martie 2020 până în prezent.
Art Safari la Palatul Dacia-România
Expoziţiile Art Safari includ, în premieră, nume mari ale artei mondiale precum Picasso şi Dalí – într-o ipostază inedită, aceea de creatori de scenografie. „Pălăria cu trei colţuri”, de Manuel de Falla îi pune împreună pe aceşti doi dintre cei mai apreciaţi artişti spanioli ai secolului XX, alături de celebrul compozitor Manuel de Falla într-un demers unic. Şi Picasso, şi Dalí au semnat decorul şi costumele pentru baletul „Le Tricorne”, de Manuel de Falla, în momente istorice diferite, bucurându-se de acelaşi succes. Publicul de la Bucureşti va putea vedea pentru prima dată – în oglindă, operele grafice ale celor doi mari pictori, care dezvăluie o latură artistică cu totul specială şi diferită.
Pavilionul Contemporan de la Art Safari 2022 îi este dedicat artistei Irina Dragomir, în timp ce Pavilionul Muzeal îl readuce în actualitate pe Theodor Aman – primul artist român modern.
O figură simbol a artei fotografice, Barbara Klemm este de asemenea prezentă la Art Safari 2022 într-o expoziţie care marchează 30 de ani de prietenie şi parteneriat germano-român în Europa. Pavilionul Invitat prezintă lucrările semnate de Marcel Iancu, un artist fenomen al secolului XX şi unul dintre artiştii care au definit arta de avangardă din România şi Israel. Intrarea este cu plată.
Casa Corului Madrigal, deschisă publicului
Corul Madrigal invită publicul, între orele 18.00-22.00, să descopere spectaculosul şi fermecătorul imobil din Aleea Dealul Mitropoliei nr 11, unde madrigaliştii repetă în fiecare zi, iar glasurile corurilor de copii Cantus Mundi fac trecătorii să se oprească, să asculte şi să admire „Casa care cântă”.
Monumentala vilă – realizată după planurile celebrului arhitect Albert Popper – a fost construită în 1924 de către juristul şi publicistului român Sacha Silberman Roman (1885 – 1967), personalitate notabilă a Bucureştiului interbelic, care a deţinut pentru o perioadă şi funcţia de secretar al lui Nicolae Titulescu.
Datorită caracteristicilor sale ea se încadrează în categoria vilelor unicat ce caracterizeză Bucureştiul de început de secol XX, cu o arhitectură originală (cu elemente bizantine, neo-româneşti, gotice, dar şi elemente de inspiraţie din culele olteneşti), de patrimoniu, „care combină flexibil elemente istorist-româneşti şi cosmopolite, creând variante deosebite ale stilului neo-românesc”.
Galeria costumelor de teatru – Doina Levintza
O colecţie de obiecte vintage poate fi văzută pe Bd. Ion Mihalache, nr. 113, Bucureşti, între orele 12.00 şi 18.00 şi în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor pana la orele 02.00.
În cadrul Galeriei Costumelor de Teatru- Doina Levintza aveţi ocazia să vizionaţi costumele din spectacolele de teatru: „Richard III” de William Shakespeare, regia Mihai Măniuţiu (1993); „Richard II” de William Shakespeare, regia Mihai Măniuţiu (1998); „Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde, regia Dragoş Galgoţiu (2004); „Societatea de vânătoare” de Thomas Bernhard, regia Dragoş Galgoţiu (2008); „Epopeea lui Ghilgamesh”, regia Dragoş Galgoţiu (2009); „Viaţa e vis” de Calderon de la Barca, regia Dragoş Galgoţiu (2010); „Casanova” după memoriile lui J. Casanova de Seingalt, regia Dragoş Galgoţiu (2015).
Interceptarea liciecilor şi colectarea de insecte nocturne la „Antipa”
Muzeul „Antipa” a pregătit un program special, de sâmbătă, la ora 19.00, până duminică, la ora 1.00, pentru Noaptea Muzeelor 2022. Sunt incluse, pe lângă vizitarea gratuită a expoziţiei permanente, o seară de folk în grădina Muzeului precum şi activităţi de colectare a insectelor nocturne şi de interceptare a liliecilor din curtea Muzeului.
„Camera Colecţionarului” la Palatul Cesianu-Racoviţă
Capodopera „Ţărăncuţă cu basma albă”, care a fost adjudecată în toamna anului 2018 pentru 340.000 de euro în cadrul evenimentului „Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti şi care reprezintă cea mai scumpă operă de artă care s-a vândut vreodată în România, poate fi admirată doar pentru o zi la Palatul Cesianu-Racoviţă, de sâmbătă, ora 19.00, până duminică, 15 mai, ora 02.00.
Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic
Ediţia aniversară de 10 ani a celui mai amplu festival de design din România se desfăşoară anul acesta, pentru al treilea an consecutiv, la Combinatul Fondului Plastic, spaţiu ce reuneşte o bogată comunitate culturală şi creativă.
Tema ce marchează 10 ani de Romanian Design Week este #Forward, născută din dorinţa de a investiga, a testa şi a proiecta scenarii pentru un viitor al comunităţilor creative, al inovaţiei, al sustenabilităţii prin colaborare şi echitabilitate, aflate în slujba dezvoltării oraşelor şi societăţilor armonioase. De Noaptea Muzeelor se poate vizita de la ora 20.00 la 00.00.
Muzeul Abandonului
Aplicaţia imersivă Muzeul Abandonului va fi lansată sâmbătă. Special pentru acest moment va fi construită o staţie temporară de explorare digitală disponibilă publicului într-un tur de forţă de 15 ore, la Seneca Anticafe, de la 9.00 la 00.00. Spaţiul amfiteatrului Seneca va fi amenajat de echipa Muzeul Abandonului cu mici capsule-instalaţii de obiecte şi elemente de arhivă, colectate de echipa muzeului în ultimul an de cercetare, ca o formă-manifest de introducere a publicului vizitator în atmosfera şi naraţiunea acestui proiect muzeal avangardist.