- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Noaptea Muzeelor 2017: Peste 13.000 de vizitatori au admirat expoziţiile Muzeului Municipiului Bucureşti
Noaptea Muzeelor, care a avut loc sâmbătă spre duminică, a adunat aproximativ peste 13.000 de vizitatori care au participat la evenimentele speciale şi au admirat expoziţiile din cele nouă muzee si case memoriale din structura Muzeului Municipiului Bucureşti.
Reprezentanţii Muzeului Municipiului Bucureşti au anunţat că obiectivele culturale care ţin de acesta au fost vizitate de aproxmativ 13.000 de persoane. Vizitatorii au avut ocazia de a vizita Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, proaspăt renovat, care a revenit la Noaptea Muzeelor după o perioadă de absenţă. Casa Filipescu-Cesianu a participat anul acesta cu Muzeul Vârstelor, primul muzeu de antropologie urbană din România, inaugurat în decembrie 2016.
Anul acesta, Muzeului Municipiului Bucureşti a organizat, în premieră, evenimente speciale la toate cele 9 instituţii culturale aflate în componenţa sa. Pe lânga expoziţii, vizitatorii au beneficiat de concerte, spectacole de poezie şi muzică, statui vivante şi re-enactment istoric. Expoziţii inedite, precum „Maşinile lui Leonardo da Vinci”, „Pinacoteca Bucureştiului – un proiect interbelic”, „Scurta istorie a revanşei. Duel sau crimă?” (Palatul Sutu ), „Fraţii Minovici – Pionierat medical şi univers spiritual” (Muzeul Nicolae Minovici), „Obiecte preistorice din colecţia Severeanu” sau „Istoria circulaţiei monetare în Bucureşti şi în împrejurimi” (Muzeul George Severeanu) au adus o nouă perspectivă culturală şi au dezvăluit din secretele altor timpuri", reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Muzeul Municipiului Bucureşti.
Noaptea Muzeelor este un eveniment european desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a 13-a ediţie. Peste 3.000 de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene îşi deschid porţile în aceeaşi noapte.
În Noaptea Muzeelor, care a avut loc sâmbătă spre duminică, Cimitirul Bellu a fost unul dintre cele mai căutate obiective culturale cu aproximativ 18.000 de vizitatori, atracţiile principale fiind recitalurile de jazz şi muzică clasică. Muzeul de Geologie a avut peste 14.000 de vizitatori
Potrivit paginii de Facebook a evenimentului, Cimitirul Bellu a fost admirat de 18.000 de persoane, care au venit pentru recitalurile de jazz, muzică clasică şi de muzică instrumentală, dar şi pentru tururi ghidale ale cimitirului şi expoziţia "Simboluri – Istorii ale vieţii culturale". Tot cu ocazia acestui eveniment, în Cimitirul Bellu s-a putut viziona o piesă de teatru, dar şi filmul documentar "Titu Maiorescu şi apogeul literaturii române". Programul a început la ora 19.00 şi s-a încheiat la miezul nopţii.
Organizatorii evenimentului au anunţat că un număr mare de vizitatori a avut şi Muzeul Naţional de Geologie, cu 14.110 de persoane, care au venit să admire expoziţia temporară "Grădina Dinozaurilor" cu o serie de replici în mărime naturală ale unor dinozauri, care au trăit acum sute de milioane de ani, realizate după ultimele descoperiri paleontologice. O altă atracţie a muzeului a fost "Lumea Cuarţului", care cuprinde 13 piese principale reprezentând cele mai cunoscute varietăţi ale cuarţului. Piesa centrală este un craniu de cuarţ de peste 30 de kilograme, unicul de acest gen din Europa. Muzeul şi-a deschis porţile de la ora 19.00 până la ora 24.00.
La Muzeul Ţăranului Român au ajuns 3.100 de vizitatori, iar la Muzeul Colecţiilor, satelit al Muzeului Naţional de Artă al României, au fost de 2.600 persoane. Cele nouă muzee şi case memoriale din structura Muzeului Municipiului Buxureşti au fost vizitate de aproximativ 13.000 de curioşi.
Mii de vizitatori au fost şi la instituţiile culturale din toată ţara. Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca a avut 3.925 vizitatori, Muzeul Farmaciei, satelit al Muzeului Naţonal de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, peste 3.400 de vizitatori, Muzeul de Istorie din Tecuci (jud. Galaţi) şi-a adus aminte de prima femeie aviator din România, fiica oraşului, Elena Caragiani, şi a strâns peste 400 de persoane, dublu faţă de anul trecut. Mulţi vizitatori au fost şi la Complexul Muzeal Curtea Domnească Târgovişte – din Turnul Chindiei, peste 7.500.