- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Nereguli majore descoperite în decontările Ministerului Energiei către furnizorii de energie și gaze
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Curtea de Conturi a României a identificat nereguli semnificative în procesul de decontare a 7 miliarde de lei către furnizorii de energie electrică și gaze naturale, realizat de Ministerul Energiei în anul 2022, în cadrul schemei de plafonare și compensare a prețurilor. Raportul Curții de Conturi relevă o serie de deficiențe în verificarea documentelor justificative, iar o parte din aceste nereguli au fost sesizate către Direcția Națională Anticorupție (DNA), conform surselor din cadrul Curții de Conturi.
Printre cele mai grave probleme constatate de inspectorii Curții de Conturi se numără o plată de 6,9 milioane de lei către furnizori care nu erau îndreptățiți să beneficieze de schema de compensare. În plus, alte 4,95 milioane de lei au fost plătite sub formă de avansuri fără a fi prezentate documente justificative.
Nereguli în decontările de 7 miliarde de lei
Raportul Curții de Conturi detaliază că Ministerul Energiei a efectuat plăți semnificative, fără a verifica documentele justificative necesare. „În absența unor controale eficiente instituite la nivelul Ministerului Energiei, au fost efectuate plăți din fonduri de la bugetul de stat către furnizori, în valoare de 7 miliarde de lei, în baza Ordonanței de Urgență 118/2021 și Ordonanței de Urgență 27/2022”, se arată în raport.
Din suma totală, 187.000 de lei au fost alocați pentru compensarea tarifelor și taxelor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale, iar 6,9 miliarde de lei au fost plătite în cadrul schemei de plafonare a prețurilor la energie și gaze. Problema majoră identificată de Curtea de Conturi este lipsa verificării efective a dreptului furnizorilor de a beneficia de aceste plăți, a realității și a cuantumului obligațiilor de plată pe baza documentelor justificative.
Ministerul Energiei, acuzat de lipsa unor controale eficiente
Curtea de Conturi a criticat dur lipsa controalelor eficiente din partea Ministerului Energiei, care a efectuat plățile fără să respecte rigorile impuse de Legea 500/2002 privind finanțele publice. În contextul derogărilor aprobate prin cele două ordonanțe de urgență, ministerul nu a verificat documentele furnizorilor înainte de a efectua plățile.
Fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, a declarat că procedurile de decontare erau foarte clare și că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) era implicată în verificarea și aprobarea plăților. „Mi-e greu să cred că există astfel de probleme, procedurile de decontare erau foarte clare, stabilite prin ordonanță. Exista un circuit de aprobare a plăților, iar acestea erau făcute doar după verificarea de către ANRE”, a spus Popescu.
Sesizări către DNA pentru plăți nejustificate
Una dintre cele mai importante constatări ale Curții de Conturi este legată de plățile nejustificate în valoare de 6,9 milioane de lei către furnizorii de energie electrică. Inspectorii au sesizat DNA în acest caz, sugerând posibile încălcări ale legii în procesul de decontare. Această situație subliniază problemele grave de gestionare și verificare a fondurilor publice în contextul crizei energetice din 2022.
Curtea de Conturi continuă să investigheze modul în care Ministerul Energiei a gestionat fondurile alocate prin schemele de plafonare și compensare a prețurilor la energie și gaze.