Negocieri dure între PSD și PNL pentru stabilirea datei alegerilor prezidențiale
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat (PSD), Lucian Romaşcanu, a declarat marți că posibilitatea susținerii de către PSD a candidatului PNL la prezidențiale este în continuare pe masa negocierilor. Acesta a subliniat că există și varianta ca PSD, al cărui candidat este pe primul loc în orice sondaj și conduce partidul care a câștigat alegerile, să fie susținut de ambele partide pentru alegerile prezidențiale.
Întrebat despre scenariul în care PSD ar susține un candidat PNL la prezidențiale, Romașcanu a declarat: „Cred că este pe masă varianta prin care candidatul PSD, care este pe primul loc în orice sondaj și care conduce partidul care a câștigat alegerile, ar putea fi cel care să fie susținut de ambele partide, ca și candidat comun pentru alegerile prezidențiale”.
Referitor la ezitarea lui Marcel Ciolacu de a-și anunța candidatura, Romașcanu a explicat: „Este o chestiune de respect politic ca întâi să avem toate treburile, negocierile, discuțiile asumate în primăvară confirmate în acest moment, după care va veni și momentul deciziei candidatului”.
Romașcanu a mai adăugat că situația politică este fluidă: „Iată că ce a fost valabil în martie nu mai e valabil pe data de 17 iunie și ce a fost valabil pe 17 iunie nu mai e valabil pe 25 iunie. Lucrurile acestea nu sunt în regulă”.
În ceea ce privește ideea unui tandem președinte-premier în cadrul coaliției, Romașcanu a comentat că aceasta era valabilă dacă alegerile europarlamentare și lista comună ar fi avut rezultatul dorit. „Din punctul nostru de vedere, 50% este un rezultat bun pentru o listă comună, ar fi prefigurat un candidat comun la prezidențiale, dar nu avem nici un rezultat nici în acest sens. Probabil că săptămâna decisivă este această săptămână”, a precizat el.
Prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL), Rareș Bogdan, a reamintit înțelegerea inițială dintre liberali și social-democrați înainte de aflarea rezultatelor alegerilor din 9 iunie, menționând că „din păcate, niște condiționalități s-au schimbat, diferența fiind foarte mare”.
Bogdan a explicat că „PNL plus PSD au luat la votul politic peste 70%, iar lista comună a luat 20% mai puțin. Acest lucru ne-a pus pe gânduri și ne-a adus în fața partidelor, iar PSD a luat o decizie la Sâmbăta de Sus, sub auspiciile bisericii, la umbra mânăstirii că e mai bine să meargă separat”.
Cu toate acestea, Rareș Bogdan a subliniat că, indiferent de evoluția negocierilor din coaliție, PNL nu va părăsi guvernarea, afirmând că partidul rămâne angajat în continuarea guvernării.