- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Muzica românească în recital
Flautistul Cătălin Opriţoiu și pianista Mădălina Dănilă vor fi protagoniștii concertului cameral „Muzica românească în recital (I.)", organizat de Muzeul Enescu în Aula Palatului Cantacuzino, miercuri, 4 mai, ora 18:00. Intrarea este liberă .
Cătălin Opriţoiu a început studiul flautului la vârsta de şase ani sub îndrumarea tatălui său, profesorul Virgil Opriţoiu. Absolvă liceul de muzică "Dinu Lipatti" și urmează cursurile Universităţii Naţionale de Muzică, Bucureşti la clasa prof. Ioan Cațianis, completându-și licența cu studiile de master încheiate la clasa prof. Virgil Frâncu. În paralel, participă la mai multe cursuri de perfecţionare artistică organizate în România şi Germania cu profesorii Demetrius Popp, Aurèle Nicolet, Philippe Boucly, Irena Grafenauer. În anul 2009 obține titlul de doctor în muzică pentru teza “Aspecte stilistice și interpretative în unele creații pentru flaut din muzica românească în a doua jumătate a secolului XX. Intepretarea – act creator”, fiind în prezent Lector univ. dr. la catedra de flaut a Universității Naționale de Muzică din București.
Mădălina-Claudia DĂNILĂ a început studiul pianului la 4 ani; a urmat cursurile Liceului de Artă “Hariclea Darclée” din orașul natal Brăila (clasa Prof. Galina Cojocari), din clasa a opta lucrând în paralel și cu prof. Marcela Nistor (Liceul “Dinu Lipatti”, București) – perioadă în care, ca membră a Fundației “Remember Enescu”, a cântat pe diverse scene al capitalei (Institutul Francez, Arcub, Teatrul Bulandra). Începând cu anii de liceu și continuând în studenție, pînă la obținerea, în iulie 2015, a diplomei de Master, Mădălina DĂNILĂ a lucrat cu Prof. univ. dr. Sandu Sandrin și Prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu – actualmente mentorul său -, dar și cu interpreți renumiți în cadrul cursurilor de măiestrie pentru pian solo și muzică de cameră (precum Roberto Russo, Lea-Yoanne Adam, Jean-Claude Pennetier, Peter Šefl, Gottlieb Wallisch, Jan Jiracek von Arnim, Trio Osiris).
PROGRAM:
Roman VLAD – Atlantikos pentru flaut
Horia ŞURIANU – SonaTanoS pentru pian
Ghenadie CIOBANU – Spatium sonans pentru flaut
Ulpiu VLAD – Sonorități şi gladiole multicolore pentru pian (2015)
Violeta DINESCU – Doru' pentru flaut
Irina HASNAŞ – Melisme pentru pian (1978)
Gabriel IRANIY – Anamorphosen pentru flaut şi pian