- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Muzeul ascuns! – „Pași spre renașterea Muzeului Teatrului Românesc”
În perioada 15 octombrie – 14 decembrie 2018, foaierul „Tapiserie” de la etajul 1 al Sălii Mari a TNB va găzdui, succesiv, 3 expoziții tematice, dedicate unor mari actori care au marcat istoria centenară a Teatrului Național: Aristide Demetriade, Ana Luca și Ion Petrescu.
Aceste expoziţii fac parte din proiectul cultural „Pași spre renașterea Muzeului Teatrului Românesc”. Iniţiat de Asociaţia Art Conservation Support (ACS), în parteneriat cu Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”, proiectul este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale” şi este consacrat unei serii de activități destinate atât publicului larg de toate vârstele, cât și specialiștilor în conservarea patrimoniului cultural material.
Cele trei expoziții de la TNB vor putea fi vizitate de toți spectatorii care vin seară de seară la spectacolele de la Sala Mare, de participanții la tururile ghidate de luni, precum și – la cerere – de specialiștii interesați de istoria teatrului românesc.
Vor fi expuse lucrări de pictură, sculptură, grafică, costume, fotografii, obiecte și documente inedite (manuscrise, afișe, imagini de arhivă) care fac parte din colecția Muzeului Teatrului Național. O parte dintre aceste exponate au fost supuse unor atente intervenții de conservare-restaurare. Începând din acest an, expertul restaurator Dr. Aurelia Pomponiu a restaurat magistral o parte din costumele din colecția Muzeului TNB.
Prin proiectul „Pași către renașterea Muzeului Teatrului Românesc” se va continua procesul de restaurare, cu o serie de lucrări de artă plastică (pictură în ulei pe pânză și grafică) de care se vor ocupa restauratorii Ioan Darida și Dana Postolache.
Prima dintre micro-expozițiile pe care le veţi putea vedea la Naţionalul bucureştean va fi consacrată marelui actor Aristide Demetriade (1872-1930). Vor fi expuse cu această ocazie, în perioada 15 octombrie şi 5 noiembrie: un tablou semnat de Iosif Iser și un bust semnat de Corneliu Medrea, reprezentându-l pe Aristide Demetriade în Hamlet, rol care l-a consacrat drept unul din marii actori ai generației sale, costume (din rolurile Hamlet și Ruy Blas), documente, fotografii de epocă, piese de mobilier.
În apropierea sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie, va fi lansat albumul „Teatrul Național din București în vreme de război (1916-1918)”, autor Vera Molea (istoric de teatru la Muzeul TNB), Editura ACS. Lucrarea este rezultatul efortului susținut de autoare prin documentarea în arhive și studiul detaliat al documentelor deținute de Muzeul Teatrului Național „Ion Luca Caragiale”, fiind adunate și puse în valoare documente și informații inedite, aduse pentru prima dată în fața cititorilor.
De la mijlocul lui octombrie 2018, vreme de două luni, foaierul de la etajul Sălii Mari vă aşteaptă să descoperiţi imagini din istoria teatrului românesc pe care nu le-aţi mai văzut niciodată şi să fiţi părtaşi la dezvăluirea unui trecut însemnat ce rezonează în actualitatea artei teatrale cu care sunteţi familiarizaţi. Vă aşteptăm să faceţi câţiva paşi pe coridoarele memoriei culturale, descoperind, pentru început, … Muzeul ascuns!