- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Mumiile regale vor fi scoase pentru prima dată pe străzile din Cairo
Rămășițele mumificate ale celor 22 de regi și regine din Egiptul Antic vor fi mutate sâmbătă, la Cairo, de la Muzeul Egiptean, unde se află de mai mult de un secol, la Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene.
Mumiile vor fi mutate în cadrul unei procesiuni numite „Parada de Aur a Faraonilor”, potrivit France 24. După dezastrele din ultimele zile, când zeci de oameni au murit după un accident feroviar și prăbușirea unei clădiri din Cairo, oamenii au început să vorbească despre „blestemul faraonilor”.
Sâmbătă, începând cu ora 18.00, 22 de mumii regale, între care 18 regi şi patru regine, vor fi transportate în ordine cronologică, fiecare într-un car decorat în stil faraonic şi purtând numele suveranului.
Mumiile sunt mutate de la Muzeul Egiptean din Cairo, la Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene, un edificiu modern construit în ultimii ani, deschis parțial în 2017.
Înainte de paradă, mumiile vor fi plasate în recipiente speciale umplute cu azot. În noua „reședință”, mumiile vor fi depozitate în cutii mai moderne. „Controlul temperaturii și umidității va fi chiar mai bun decât în vechiul muzeu”, a declarat Salima Ikram, profesor de egiptologie la Universitatea Americană din Cairo.
Cele 22 de mumii vor fi expuse publicului larg la Muzeul Național al Civilizației Egiptene timp de 15 zile după paradă. Acestea vor fi prezentate individual alături de sarcofagele lor, într-un decor care va aminti de mormintele subterane ale regilor şi vor fi însoţite de o biografie.
În lunile următoare, țara urmează să inaugureze cel mai mare muzeu arheologic din lume, Marele Muzeu Egiptean de lângă Piramidele din Giza. Proiectul grandios va adăposti colecţiile faraonice ale Muzeului din Cairo, între care comoara regelui Tutankhamon.
După anii de instabilitate ca urmare a revoltei populare din 2011, Egiptul vrea să readucă vizitatorii în ţară promovând Muzeul Național al Civilizației Egiptene sau Marele Muzeu Egiptean.