- Studiul despre tratamentul anti-COVID cu hidroxiclorochina (HCQ) a fost retras
- Guvernul pregătește austeritatea în sistemul public
- Lentila de contact cu Stelian Tănase - Bilanțul unui an tumultuos
- Claudiu Năsui (USR): „Creșterea taxelor este deja plănuită”
- Sfântul Ștefan, primul martir creștin, sărbătorit de creștini în a treia zi de Crăciun
Monica Anisie: Noi ne facem treaba, așa cum și medicii își fac treaba. Profesorii mențin legătura cu elevii
Ministrul educației, Monica Anisie, a exclus până acum varianta înghețării anului școlar și susține că profesorii mențin legătura cu elevii și, precum doctorii, își fac treaba cu mijloacele pe care le au la dispoziție.
Monica Anisie a declarat că Ministerul Educației le-a făcut profesorilor o recomandare în acest sens, dar nu a fost nevoie de o decizie cu titlu obligatoriu, pentru că sunt oameni responsabili și își fac treaba.
„Măsura suspendării cursurilor a fost și este o măsură necesară. În acest momente conștientizăm cu toții cât ne lipsește școala și elevii noștri mi-au transmis acest lucru de-a lungul acestor săptămâni și cu toții ne-am dori acum să știm cu certitudine când vom reveni în sala de clasă. Noi, de la Ministerul Educației, le-am recomandat cadrelor didactice (…), la acest moment, cadrele didactice contribuie la menținerea legăturii cu școala a elevilor prin diferite mijloace. Întotdeauna, colegii mei, cadrele didactice, au conștientizat cât este de necesar să păstreze legătura cu școala. Sunt oameni responsabili și chiar dacă vorbim despre o recomandare (și nu o obligație – n.r.) din partea ministerului, să știți că aceștia au păstrat legătura cu elevii. Nu a fost necesară o obligație, pentru că noi ne facem treaba. Așa cum și medicii își fac treaba, așa și cadrele didactice realizează legătura cu școala, în directă legătură fiind cu elevii”, a spus Monica Anisie.
Întrebată despre o estimare, în cifre, a proporției profesorilor care desfășoară cursuri online cu elevii, Anisie a spus că ministerul are o estimare în cifre prin inspectoratele școlare județene, care s-au implicat foarte mult în această perioadă. „Au realizat lecții online pe diverse platforme, unele puse la dispoziție de Ministerul Educației, dar sunt și inspectorate școlare care au realizat parteneriate cu televiziuni locale și în felul acesta au ajuns în cât mai multe case pentru a păstra legătura cu școala. Aceste lecții sunt lecții de recapitulare, de fixare a cunoștințelor”, a precizat ministrul educației.
La observația că nu există niște norme unitare prin care profesorii comunică și fac lecții cu elevii, ministrul spune că și la clasă fiecare cadru didactic își pregătește activitatea didactică în felul său. „Vi se pare că actul didactic e diferit în momentul în care profesorul își pregătește lecția pentru elevi în același mod?” – a întrebat ministrul.
„Mi se pare că o temă scrisă de mână de un profesor și transmisă elevului pe WhatsApp este mai greu de făcut pentru un elev decât pentru un profesor care ar putea fi învățat de Ministerul Educației cum să folosească o platformă educațională”, a punctat jurnalistul Claudiu Pândaru.
„Noi am pus la dispoziția cadrelor didactice, prin Școala pe net, cursuri de pregătire în această perioadă, de susținere și pentru cadrele didactice în ceea ce privește realizarea lecțiilor pe platformele online. De asemenea, vă asigur că la nivelul Ministerului Educației se lucrează la diverse variante, scenarii, care să compenseze efectele acestei crize, efecte care-i vizează atât pe elevii noștri, cât și pe cadrele didactice” – a asigurat ministrul.
Monica Anisie a confirmat, pe de altă parte, că în curând Ministerul Educației va publica subiecte-model pentru elevii care vor susține examenele naționale. Acestea sunt niște teste-suport, niste teste de antrenament, care să vină în sprijinul elevilor, a spus ministrul educației.