- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Ministrul Mediului, despre București: Există o asociere între poluarea cu PM10 și infarctul miocardic
Costel Alexe, ministrul Mediului, a convocat ieri reprezentanţii celor trei municipii care se află sub monitorizarea Comisiei Europene din cauza calității aerului: București, Iași și Brașov. La finalul întâlnirii, acesta a subliniat că, în cazul Capitalei, există o asociere certă între poluarea cu PM10 şi cazurile de infarct miocardic, dar şi a tuturor celorlalte boli cardiovasculare și afecțiuni respiratorii.
Potrivit acestuia, toate cele trei administrații publice locale au admis că au depăşiri de indicatori PM10.
„Important este ca în perioada imediat următoare Bucureştiul, Braşovul şi Iaşiul să-şi intensifice implementarea măsurilor de infrastructură şi a celor ce ţin de mediu. În ceea ce priveşte Bucureştiul, situaţia este mult mai tristă, pentru că doar aşteptăm verdictul care trebuie să vină de la Curtea Europeană de Justiţie”, a mai transmis ministrul.
Comisia Europeană (CE) a decis, în data de 17 mai 2018, să trimită Franţa, Germania, Ungaria, Italia, România şi Marea Britanie în faţa Curţii de Justiţie a UE (CJUE) pentru nerespectarea valorilor-limită convenite pentru calitatea aerului şi pentru neadoptarea măsurilor corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depăşire a acestor valori. România a fost trimisă în faţa CJUE din cauza nivelurilor ridicate persistente de particule în suspensie (particulate matter – PM10) din București, Iași și Brașov.
„În momentul de faţă, atât Primăria Iaşi, cât şi Primăria Braşov au înţeles că au nevoie de aceste rapoarte privind starea de sănătate a populaţiei, raport pe care Bucureştiul îl are astăzi şi care spune foarte clar că avem asociere certă în ceea ce înseamnă poluarea cu PM10 şi incidenţa cazurilor de infarct miocardic şi a tuturor celorlalte boli cardiovasculare și afecțiuni respiratorii”, a mai adăugat Alexe.
Acesta a punctat faptul că Ministerul Mediului va extinde Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului din Capitală cu alte trei staţii, în timp ce la Iaşi şi Braşov vor fi achiziţionate, în acest an, două laboratoare mobile de măsurare a calităţii aerului, potrivit Agerpres.
Captură website pentru stația oficială a Ministerul Mediului – România, B-6 (Universitate), pentru PM10, în perioada 1-19 ianuarie 2020. Foto: aerlive.ro
Datele Comisiei Europene arată că, în aglomerarea Bucureşti, valorile-limită zilnice au fost depăşite în mod persistent încă de la momentul în care dreptul Uniunii a devenit aplicabil României, iar în 2016 acestea au fost depăşite pentru o perioadă de 38 de zile.
Conform aerlive.ro, numai în luna ianuarie, stația oficială de măsurare a calității aerului a Ministerul Mediului de la Universitate a înregistrat nouă zile de depășiri zilnice pentru PM10, în condițiile în care limita pentru depășirile zilnice/pe an este de 35 de zile.
sursa: green-report.ro