- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
Ministrul Energiei: Vom elabora o strategie naţională pentru producerea de hidrogen
România urmează să elaboreze în perioada următoare o strategie naţională privind producerea energiei din hidrogen, aceasta fiind una dintre tehnologiile pe care se axează Uniunea Europeană din ce în ce mai mult pentru viitor, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, la o conferinţă de specialitate.
“În momentul de faţă România nu are o strategie pe hidrogen. O echipă din Ministerul Energiei va lucra cu specialişti pentru a face o strategie naţională pe hidrogen. Chiar pe drum spre dumneavoastră (spre conferinţă – n.r.) vorbeam cu secretarul de stat Dan Drăgan să gestioneze toate proiectele pe hidrogen, pentru că trebuie să le trimitem pentru a fi prinse în Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă şi sunt proiecte pe hidrogen, să ştiţi, în România”, a arătat ministrul.
Popescu a dat exemplu centrala Halânga, unde există în plan o centrală de 150 de MW pe gaz şi 50 MW solar şi hidrogen.
“Sigur că se poate produce hidrogen şi din regenerabile, se poate produce şi din nuclear, şi din gaz. Avem proiecte de hidrogen şi le vom pune în Planul Naţional de Rezilienţă şi discutăm în momentul de faţă de o nouă reţea de distribuţie a gazelor naturale şi discutăm să poată fi folosită şi pentru un amestec gaz natural 10%, hidrogen, să poată fi finanţată prin Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă”, a continuat oficialul guvernamental, la conferinţa ZF Power Summit 2021.
În luna decembrie 2020, Ministrul Popescu a semnat alături de ceilalți reprezentanți ai țărilor membre UE Manifestul pentru dezvoltarea unui lanț valoric European privind tehnologiile și sistemele pe bază de hidrogen.
Hidrogenul poate fi utilizat ca materie primă, combustibil sau pentru transportul și stocarea de energie și are multe aplicații posibile în industrie, transporturi, energie și construcții. Cel mai important aspect este că nu emite CO2 și nu poluează aerul atunci când este utilizat.
Cu toate acestea, producția și consumul de hidrogen regenerabil reprezintă încă o piață incipientă cu un grad scăzut de maturitate.