- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Ministrul de Externe al Ungariei: Moldova și Ucraina trebuie să meargă separat în procesul de aderare la UE
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor externe și comerțului exterior, a declarat vineri, la Chișinău, că, deși statele membre ale Uniunii Europene susțin public extinderea blocului, în culise majoritatea se opun acestei idei. În timpul președinției Ungariei la Consiliul Uniunii Europene, Szijjártó a lansat critici dure la adresa Bruxelles-ului, afirmând că se practică o „fățărnicie” în privința extinderii Uniunii.
„Când suntem doar noi, cei 27 de miniștri, se vorbește mai mult împotriva extinderii decât în favoarea ei. Se invocă necesitatea unor îmbunătățiri, dar aceasta este doar o scuză birocratică pentru a evita acțiunile concrete”, a declarat Szijjártó. El a menționat că evaluările pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la UE trebuie făcute individual, fără a permite ca performanțele unei țări să fie afectate de întârzierea celeilalte.
Szijjártó a subliniat sprijinul Ungariei pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar a fost clar că acest sprijin nu se extinde și către Ucraina. El a criticat Kievul pentru tratamentul acordat minorității maghiare din Ucraina, afirmând că drepturile acestei comunități sunt „încălcate brutal”. În repetate rânduri, Budapesta a acuzat Ucraina că limitează accesul minorității maghiare la educație și cultură în limba maternă, iar această problemă rămâne un punct sensibil în relațiile bilaterale.
„Republica Moldova nu a adus niciodată prejudicii Ungariei, în timp ce Ucraina a luat măsuri continue împotriva comunității maghiare de acolo”, a subliniat ministrul.
Ungaria, considerată una dintre cele mai pro-ruse țări din Uniunea Europeană, și-a atras critici frecvente din partea Bruxelles-ului, mai ales după recentele vizite ale premierului Viktor Orban și ale lui Szijjártó în Rusia. În timp ce majoritatea liderilor europeni condamnă clar Rusia pentru invazia Ucrainei, Szijjártó a evitat orice mențiune despre Moscova în timpul conferinței de la Chișinău, accentuând în schimb problemele interne ale Uniunii Europene.
Szijjártó a declarat că Europa trebuie să regăsească „un nou avânt” pentru a se restabili ca o forță globală puternică, și că acest avânt poate veni doar prin extinderea rapidă a UE, inclusiv prin acceptarea Republicii Moldova ca stat membru.
Vizita ministrului ungar de externe la Chișinău a avut loc în contextul unor tensiuni între Budapesta și Bruxelles, precum și pe fondul conflictului din Ucraina. În timp ce Ungaria își menține o poziție critică față de Kiev și o relație ambivalentă cu Moscova, guvernul de la Budapesta rămâne un jucător controversat în politica europeană.