- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Ministerul Mediului revizuieşte procedura de intervenţie în cazul creşterii concentraţiilor poluanţilor din aer
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a anunţat într-un comunicat de presă că revizuieşte procedura de intervenţie în cazul creşterii concentraţiilor poluanţilor din aerul Capitalei şi din restul ţării.
Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a solicitat miercuri Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului, ca urmare a episoadelor de poluare din ultimele zile din Bucureşti, să susţină activitatea în teren cu laboratoarele mobile de măsurare a concentraţiilor în fiecare zonă reprezentativă în care sunt înregistrate creşteri.
“Ca urmare a episoadelor din ultimele zile privind creşterile concentraţiilor de PM 10 în Bucureşti, în anumite intervale orare sau chiar a depăşirii mediei zilnice la acest poluant, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a convocat astăzi o întâlnire cu instituţiile subordonate Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cu atribuţii de monitorizare şi control a surselor de poluare a aerului din Bucureşti”, se menţionează în comunicat.
La întâlnire au participat conducerile Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti, Gărzii Naţionale de Mediu, Administraţiei Naţionale de Meteorologie, precum şi direcţia tehnică de resort din minister.
În cadrul întâlnirii, ministrul a dispus revizuirea în regim de urgenţă a planului de intervenţie în astfel de situaţii, cu atribuţii clare pentru fiecare instituţie subordonată în parte.
“Când vorbim despre poluarea aerului avem o dublă misiune: pe de-o parte să monitorizăm calitatea aerului din Bucureşti şi din ţară şi să depistăm în timp real orice tendinţă de creştere a poluanţilor iar, pe de altă parte, să identificăm potenţiala sursă de poluare care conduce la aceste creşteri, pentru a putea avertiza şi controla în timp real poluatorul. Situaţia din Capitală este una extrem de specială: aici, în mai toate cazurile de depăşiri înregistrate, vorbim despre un cumul de factori de poluare care, pe fondul unor condiţii meteo care nu permit dispersia poluanţilor, se resimte imediat la staţiile de monitorizare a calităţii aerului şi la reţelele independente de senzori. În acelaşi timp, iarna adaugă la acest cumul de factori, în care traficul este sursa principală, şi încălzirea rezidenţială, care are un aport serios în creşterile concentraţiilor pe care le monitorizăm. Le-am cerut colegilor care se ocupă de revizuirea planului de intervenţie ca în astfel de situaţii, pentru orice depăşire, fie ea orară sau zilnică, să fie avertizat poluatorul prin dispeceratul din cadrul ministerului care funcţionează 24 de ore din 24”, a spus Barna Tanczos.
Ministrul Mediului a subliniat că, pentru a reduce numărul de zile sau de intervale orare cu concentraţii depăşite, sistemul de monitorizare şi avertizare a celor responsabili de poluare trebuie să funcţioneze prompt şi eficient. Acesta a subliniat că, potrivit legii, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor “constată episoadele de poluare şi are datoria să ceară măsuri imediate din partea instituţiilor care gestionează potenţialele surse de poluare: de la trafic până la activitatea industrială dintr-un oraş”.
În prezent, România se confruntă cu o procedură de încălcare a obligațiilor către Comisia Europeană pentru nerespectarea angajamentelor sale în ceea ce privește deșeurile, habitatele naturale și problemele privind calitatea apei și a aerului.
Tanczos Barna a declarat la finalul audierilor în comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului că Ministerul Mediului nu poate îmbunătăţi calitatea aerului ci atitudinea, comportamentul nostru şi de modul în care trăiesc oamenii.
Legat de procedurile de infringement declanşate pe partea de mediu, ministrul propus a afirmat că există mai multe metode de rezolvare, precum o comunicare mai bună cu Comisia Europeană, prin măsuri administrative sau prin schimbarea mentalităţii.
“Nu există domeniu unde astăzi România să nu se confrunte cu acest pericol de infringement. Unele pot fi rezolvate printr-o comunicare mai bună cu Comisia Europeană, pentru că sunt chiar pe chestiuni simple relativ, de comunicare. Altele sunt chestiuni administrative, cum este de exemplu creşterea numărului de staţii de măsurare şi de monitorizare. Celelalte pot fi rezolvate doar prin intervenţia promptă a statului. Unde depozitele nu sunt închise şi nu găsim soluţii la nivel local, la nivelul societăţilor care sunt proprietare pe aceste depozite, trebuie să intervină statul. Iar unele infringementuri doar prin schimbarea atitudinii şi mentalităţii şi prin reducerea cantităţii de deşeuri ce sunt generate de viaţa noastră de zi cu zi”, spunea pe 23 decembrie Tanczos Barna.
sursa: green-report.ro