- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
Militarii din Mali i-au arestat pe președinte, premier și ministrul Apărării
Militarii din Mali i-au arestat luni pe președintele țării, premierul și ministrul Apărării din guvernul interimar al țării după o remaniere a cabinetului, spun surse diplomatice și guvernamentale citate de Reuters, potrivit France24.
Președintele Bah Ndaw, prim-ministrul Moctar Ouane și ministrul apărării Souleymane Doucoure au fost duși la o bază militară din Kati, din apropierea capitalei Bamako, au spus sursele.
Arestările aduc noi incertitudini privind situația acestei țări din Africa de Vest, după ce o lovitură de stat militară din august 2020 l-a răsturnat de la putere pe președintele Ibrahim Boubacar Keita.
Ndaw și Ouane fuseseră însărcinați să supravegheze o tranziție de 18 luni care să aducă țara înapoi sub guvernare civilă, însă mulți politicieni, atât din guvern, cât și din opoziție au fost îngrijorați de faptul că armata deține pozițiile cheie.
Arestările au avut loc după anunțul unei remanieri guvernamentale, prin care au fost înlocuiți doi membri ai juntei militare care preluase puterea în august.
Bah Ndaw fusese învestit în funcția de președinte al Mali în 25 septembrie, la cinci săptămâni după lovitura de stat în urma căreia fostul lider Ibrahim Boubacar Keita a fost demis.
Un grup de ofiţeri superiori l-a răsturnat de la putere, la 18 august, pe Keita, în funcţie din 2013 şi slăbit de mai multe luni de contestare în faţa gravelor probleme de insecuritate, de criză economică şi instituţională cu care se confrunta ţara, dar şi de corupţie reproşată întregii clase politice.
Junta a anunțat că doreşte o perioadă de tranziţie de 18 luni pentru a revizui fundamentele statului. Experţi desemnaţi de juntă au adoptat o „cartă” de tranziţie la finalul a trei zile de discuţii la Bamako între personalităţi politice, societatea civilă şi militari.