- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Mihaela Bilic: Slăbitul a devenit o obsesie şi acum îl ascundem în aşa-zisa alimentaţie sănătoasă
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a declarat, la emisiunea Marius Tucă Show, că românii au ajuns să se radicalizeze în privinţa alimentaţiei şi să transforme slăbitul într-o obsesie, ascunsă acum în aşa-zisa mâncare sănătoasă.
Într-un interviu la emisiunea “Marius Tucă Show”, Mihaela Bilic a admis că pe lângă eticheta de “nutriţionista vedetelor”, şi noţiunea de a slăbi este asociată de multe ori cu persoana sa, arătând că preocuparea pentru siluetă s-a transformat aparent într-o grijă de a ne hrăni sănătos.
“Am avut la un moment dat o editoare care era extrem de abilă în a simţi pulsul pieţii, pentru că ştii foarte bine bine că marketingul şi banii se fac într-un fel, partea de ştiinţă e altceva, şi atunci ea a găsit acest titlu “nutriţionista vedetelor” de care eu nu mai pot să scap. Toată lumea se gândeşte la slăbit nu numai în legătură cu mine, cred că slăbitul a devenit o obsesie şi acum îl ascundem în aşa zisa alimentaţie sănătoasă. Noi, undeva, în subconştient, tot despre slăbit vorbim”, a afirmat Mihaela Bilic.
Medicul nutriţionist a explicat care este cauza acestei obsesii pentru slăbit şi ce ne lipseşte pentru a face faţă abundenţei alimentare care ne înconjoară.
În opinia sa, românii au început să trateze mâncarea de pe poziţii radicale, deşi reprezintă un indicator al statutului social, dar şi un factor de socializare, un mod de a ne manifesta celebra ospitalitate. Medicul nutriţionist încearcă să le contracareze printr-un recurs la alimentaţia bunicilor şi părinţilor noştri.
“Încerc aşa un pic să readuc bunul-simţ, aşa un pic de firesc, că mi se pare că ne-am isterizat, ne-am radicalizat teribil când vine vorba de mâncare, culmea, noi românii, cărora ne place să mâncăm şi considerăm mâncarea… suntem, na, ca orice balcanic, ca orice latin, mâncarea e în centrul mesei, mâncarea este simbol de ospitalitate, este simbol de…sau mă rog statul social, şi de socializare, dar, în acelaşi timp, să nu uităm, prin intermediul posesiunilor noastre financiare, materiale şi a mâncării demonstrăm celor din jur… asta e, piramida lui Maslow ne spune, demonstrăm celor din jur care ne este poziţia în societate. Şi-atunci, un om care nu are ce să pună în coş şi nu are masa bogată, chiar şi în afara sărbătorilor tradiţionale, el, din punct de vedere psihologic, va fi distrus, va fi dărâmat. Adică, în primul rând trebuie să fie coşul plin”, a explicat Mihaela Bilic.
Chiar dacă admite că toata viaţa ta a fost şi este o dietă, medicul nutriţionist spune că preocuparea sa pentru mâncare, plăcerea de a mânca au fost motorul care a ajutat-o să devină ceea ce este astăzi.
“Dacă aş fi găsit soluţia, metoda prin care să-mi scot mâncarea din cap, cu siguranţă ar fi ştiut-o toată lumea, şi, paradoxal, viaţa mea ar fi devenit mai tristă. La un moment dat, stăteam şi mă gândeam, exact ca în filosofie, unele lucruri pe care le considerăm în viaţa noastră, nu ştiu, mai degrabă minusuri sau neajunsuri, ele se dovedesc câteodată un motor, măcar în căutare, dacă nu în preocupări. Stăteam şi mă gândeam… dacă eu aş fi fost într-o relaţie extrem de nonşalantă, ca să nu zic detaşată şi indiferentă cu mâncarea, dacă nu aş fi văzut niciuna din întrebările pe care le au sute, milioane de femei, sau de pe poziţia mea de medic, specialitatea mea de diabet, câte de tristă ar fi fost viaţa”, a dezvăluit Mihaela Bilic.