- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
Micaela Ghiţescu, una dintre primele victime ale torţionarului Alexandru Vişinescu, a murit
Traducătoarea şi fosta deţinută politică Micaela Ghiţescu a murit în noaptea de duminică spre luni, potrivit unui anunţ făcut de conducerea „revistei Memoria – revista gândirii arestate“ a cărei directoare era de 16 ani.
„Conducerea revistei «Memoria – revista gândirii arestate» împreună cu Consiliul Consultativ al revistei anunţă cu profundă durere trecerea la Domnul în noaptea de 12/13 mai a Micaelei Ghiţescu, directorul revistei în ultimii 16 ani. (…) Dispariţia Micaelei Ghiţescu dintre noi lasă un gol greu de înlocuit, dar promisiunea pe care o facem ei şi directorului fondator al revistei – Banu Rădulescu – este că nu vom lăsa revista să moară, că prin ea vor continua amândoi să trăiască în inimile noastre şi ale multor români. Dumnezeu să o odihnească în pace şi linişte“, potrivit unui anunţ făcut pe pagina de Facebook a Fundaţiei Culturale Memoria.
Născută în 18 iulie 1931, Micaela Ghiţescu a fost traducătoare din limbile portugheză, spaniolă, franceză, germană şi engleză, pentru care a fost răsplătită cu numeroase premii şi distincţii. În 2015, a primit titlul de Mare Ofiţer al Ordinului Infante Don Henrique, fiindu-i acordat chiar la Bucureşti de preşedintele Portugaliei. Într-un interviu acordat anul trecut publicaţiei „Weekend Adevărul“, Micaela Ghiţescu povestea surpriza pe care a avut-o când a primit distincţia şi cum a învăţat limba portugheza într-o perioadă în care nu existau cărţi sau dicţionare.
Beneficiind de amnistia din 1955, cu greu şi-a reluat studiile universitare, devenind licenţiată în Filologie a Universităţii din Bucureşti“, precizează sursa citată. Este autoare a 80 de lucrări de specialitate. În 2013, şi-a publicat memoriile, „Între uitare şi memorie“, la editura Humanitas. A colaborat la revista „Memoria“ de la începutul apariţiei ei, devenind directorul revistei în 2003.