Medicii Spitalului Judeţean Buzău renunţă la gărzi suplimentare pe Secţia de Pediatrie

Medicii sunt nemulţumiţi de valul de mesaje denigratoare de pe reţelele sociale

Medicii Secției de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Buzău au luat o decizie fără precedent: renunţarea la gărzile suplimentare, începând cu 1 ianuarie 2025, din cauza unui val de mesaje negative şi denigratoare la adresa lor, apărute pe reţelele sociale în perioada sărbătorilor. Această măsură radicală afectează semnificativ activitatea medicală, punând presiune suplimentară pe sistemul sanitar local.

Situaţie de criză la UPU Buzău

Decizia medicilor a generat o criză în Secţia de Pediatrie a SJU Buzău. Copiii care ajung la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) sunt trataţi doar de personalul UPU-SMURD, iar cazurile grave sunt direcţionate către alte spitale din Râmnicu Sărat, Ploieşti sau Bucureşti. În primele zile ale anului, numărul prezentărilor la UPU Buzău a crescut semnificativ, atingând peste 200 de cazuri în 24 de ore, dintre care 70-80 doar la Pediatrie.

Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât personalul medical s-a confruntat și cu cazuri de agresiune din partea părinţilor nemulţumiţi, adăugând o presiune suplimentară pe fondul unui flux crescut de pacienţi.

Federaţia Sanitas Buzău a explicat decizia medicilor într-o postare pe reţelele sociale:

„Această decizie nu a fost luată cu uşurinţă, ci vine ca un răspuns la presiunea publică, la lipsa de susţinere şi la o recunoaştere insuficientă a eforturilor lor. Medicii pediatri vor efectua doar garda obligatorie prin lege.”

Sindicatul subliniază că mesajele denigratoare, care au circulat intens între Crăciun şi Revelion, au amplificat tensiunile, iar lipsa susţinerii publice și a protecţiei personalului medical au determinat această reacţie fără precedent.

Conducerea SJU Buzău a convocat o întâlnire de lucru cu medicii pediatri angajaţi pentru a găsi soluţii care să permită organizarea gărzilor în Secţia de Pediatrie. Totodată, reprezentanţii spitalului caută soluţii pentru a reduce presiunea pe secţia UPU-SMURD şi pentru a asigura accesul copiilor la servicii medicale adecvate.

Decizia medicilor pune în lumină tensiunile crescânde din sistemul sanitar şi nevoia de protejare a personalului medical, în contextul unei creşteri alarmante a numărului de agresiuni şi presiuni publice. Rămâne de văzut dacă dialogul între conducerea spitalului şi medici va reuşi să detensioneze situaţia şi să readucă funcţionalitatea pe Secţia de Pediatrie.