- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Marșuri de comemorare a victimelor din clubul Colectiv
Un marș în memoria victimelor din clubul bucureștean Colectiv, mistuit de un incendiu, va fi organizat, miercuri, la 4 ani de la tragedie care a îndoliat România.
Bilanțul victimelor a urcat la 64 de morți în săptămânile ce au urmat dezastrului. Ulterior, un supraviețuitor s-a sinucis.
Potrivit unui apel lansat de Facebook, participanții se vor aduna în Piața Unirii, urmând ca mulțimea să se îndrepte spre Piața Bucur.
„30 octombrie este data care a șocat un popor întreg și a arătat o țară incapabilă să aibă grijă de cetățenii ei.
Pe 30 octombrie 2015 au ars frați și surori, copii și părinți, prieteni și necunoscuți și, odată cu ei, vălul care acoperea mizeria din spitale și corupția din administrația românească.
Pe 30 octombrie se vor împlini 4 ani de când o parte dintre cei dragi ne-au părăsit sau au rămas mutilați pe viață.
Pe 30 octombrie 2015 ulciorul care mergea atât de des la apă s-a spart.
Pe 30 octombrie va așteptăm la un marș în memoria celor care au murit pentru că, în România, Responsabilitatea Personală nu a fost o Piedică în calea CORUPȚIEI.
Ne întâlnim în parcul din Piața Unirii și plecăm în marș spre Piața Bucur la 19:30„, scrie în mesajul postat online.
Marșuri comemorative sunt programate și în alte orașe ale țării.
La 4 ani de la tragedia din Colectiv, autoritățile caută justificări și spun că nicio țară europeană nu ar putea face față unui dezastru similar. La momentul actual, numărul paturilor pentru marii arși s-a dublat, dar rămâne insuficient în cazul unui incendiu cu victime multiple.
Parchetul Militar Bucureşti a început, marți, urmărirea penală pentru mai multe infracţiuni, după recenta apariție a înregistrării cu primele momente ale intervenţiei la clubul bucureștean, mistuit de un incendiu.
Se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz și neglijenţă în serviciu. În plus, se suspicionează sustragerea de probe, având în vedere că filmarea – dezvăluită de ziarul Libertatea – a fost ținută secretă în tot acest timp.
Drama Colectiv a demonstrat că sistemul corupt poate ucide. Incendiul s-a produs într-o hală a fostei fabrici comuniste Pionierul, care – în ciuda autorizaţiilor – era improprie organizării de concerte.
Patronii localului tapetaseră pereţii cu material fonoabsorbant inflamabil, pentru că cel ignifug era mai scump.
Un foc de artificii a aprins întreg tavanul, responsabilii firmei angajate neluând în calcul riscul izbucnirii unui incendiu, deşi localul era unul îngust, fără surse de aerisire.
În spitalele depăşite de situaţia de criză, s-a descoperit mai apoi că dezinfectanţii folosiţi erau ineficienţi împotriva bacteriilor.
Produsele Hexi Pharma aveau o concentraţie mult diluată din fabrică, după cum avea să o dovedească o anchetă jurnalistică. Infecţiile nosocomiale ucid, pare-se, mai mulţi pacienţi decât afecţiunile pentru care aceștia se internează.
Parcursul procesului a fost unul anevoios. După doi ani, primul judecător s-a pensionat. Cel care l-a succedat a stabilit în ultimele luni termene săptămânale, stabilite în fiecare zi de joi.
Părțile civile din dosar – 139 de persoane, 11 spitale și ale 5 instituții – cer despăgubiri de 200 de milioane de euro.