- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Mari interpreți: Sir John Barbirolli
Marți, 10 martie, de la ora 13:00, în cadrul emisiunii zilnice „Mari interpreți/Mari Compozitori”, vă invităm să ascultați Simfonia numărul 25 în sol minor, K. 183/173 de Mozart, sub bagheta dirijorului Sir John Barbirolli.
Sir John Barbirolli, pe numele său Giovanni Battista Barbirolli, a fost un dirijor și violoncelist britanic. A devenit cunoscut ca dirijor al Orchestrei Hallé din Manchester, pe care a ajutat-o să se salveze de la dizolvare în 1943 și a condus-o tot restul vieții. La începutul carierei sale, a fost succesorul lui Arturo Toscanini în calitate de director muzical al Filarmonicii din New York, servind din 1936 până în 1943. A fost, de asemenea, dirijor principal al Filarmonicii din Houston, din 1961 până în 1967, și a fost dirijor invitat al multor alte orchestre, inclusiv al BBC Symphony Orchestra, London Symphony Orchestra, Philharmonia, Filarmonica din Berlin și Filarmonica din Viena, cu care a făcut înregistrări.
Născut la Londra dintr-un părinte italian și unul francez, Barbirolli a crescut într-o familie de muzicieni profesioniști. După ce a început ca violoncelist, i s-a oferit șansa de a conduce, începând cu 1926, Compania Națională Opera Britanică, apoi Covent Garden.
Atât în sala de concert, cât și pe discuri, Barbirolli a fost asociat în special cu muzica compozitorilor englezi precum Elgar, Delius și Vaughan Williams. Sunt încă admirate interpretările sale ale altor compozitori romantici târzii, precum Mahler și Sibelius, precum și ale unor compozitori clasici mai vechi, inclusiv Schubert.