- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Mari interpreți/Mari Compozitori: Mihai Moldovan
Miercuri, 12 februarie, de la ora 13:00, în cadrul emisiunii zilnice „Mari interpreți/Mari Compozitori”, vă invităm să ascultați lucrarea Scoarțe (Mihai Moldovan) – cu Mariana Colpoş (soprană), Pompei Hărăşteanu (bas), Orchestra Filarmonicii din Cluj-Napoca, dirijor Emil Simon – Scoarţe pentru 2 solişti şi orchestra.
Mihai Moldovan a trăit între anii 1937-1981, din păcate o perioadă scurtă de doar 44 de ani… Ne-a lăsat o multitudine de lucrări, o diversitate de construcţii sonore, a îmbinat mijloacele de expresie ale folclorului românesc strãvechi cu cele ale avangardei muzicale din deceniile de mijloc ale secolului trecut. Compozitorul Doru Popovici, care l-a cunoscut îndeaproape, ne spune că “Estetica lui Mihai Moldovan nu face front comun nici cu tristeţea adâncă, nici cu romantismul disperat şi nici cu resemnarea dureroasă. El a fost şi rămâne în istoria muzicii româneşti un compozitor viguros, ataşat arhaicului folclor transilvan, a avut vocaţia culorilor, îmbinate cu multă fantezie, asimilând şi preluând creator paletele orchestrale ale unor genii precum Enescu, Bartok, Messiaen şi Stravinsky, din prima perioadă.”
Mihai Moldovan, o personalitate muzicală ataşată spaţiului românesc
Veţi redescoperi personalitatea lui Mihai Moldovan ascultând emisiunea “Sunete Contemporane” de Vineri 7 octombrie 2016 când, la Radio România Muzical, vor răsuna câteva lucrări ale acestui muzican, incluse printre simbolurile muzicii româneşti a secolului 20. În debutul emisiunii veţi putea asculta “Proverbe şi ghicitori”, o suită pentru cor de copii şi orchestra, prezentata de Corul de Copii Radio, Orchestra Filarmonicii “George Enescu” şi dirijorul Emil Simon. Va urma Concertul pentru flaut şi orchestră de coarde în care veţi recunoaşte “o cantabilitate neomodală, larg-cromatizată, situată uneori la confluenţa cu heterofonia” şi o construcţie solidă, concisă, în versiunea interpretativă pe care ne-o oferă Gavril Costea şi Ansamblul “Ars Nova” condus de Cornel Ţăranu. Iar în încheiere vom difuza “Rezonanţele” lui Mihai Moldovan cu Orchestra Naţională Radio şi dirijorul Paul Popescu.
Emisiunea „Mari interpreți/Mari Compozitori” se difuzează de luni până joi, de la ora 13:00 (în reluare de la ora 22), ascultătorii Radio Clasic având ocazia de a se bucura de cele mai recente și apreciate interpretări din lumea muzicii clasice.