- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Marea Britanie solicită UE amânarea Brexitului
Deputații britanici s-au întors în Parlament pentru a treia zi consecutivă de dezbateri și au votat asupra următorilor pași ai Marii Britanii pentru Brexit.
Ei au dezbătut dacă Marea Britanie ar trebui să solicite o prelungire a articolului 50 – care guvernează momentul în care țara pleacă oficial cu Uniunea Europeană cu sau fără o înțelegere – dincolo de termenul curent de 29 martie.
Motiunea propusă de premierul Theresa May și acceptată de Parlament presupune că Brexitul nu se poate produce pe 29 martie. Singura certitudine este că trebuie să fie cerută o prelungire a Articolului 50.
Moțiunea prevede două scenarii:
1. Parlamentul votează până pe 20 martie acordul negociat de May cu Bruxelles, apoi UK cere o amanare a Brexitului până pe 30 iunie, astfel încât Parlamentul să aibă timp să adoptate actele legislative de retragere din Uniunea Europeană.
2. Parlamentul nu voteaza nici a treia oară acordul lui May (scenariul cel mai probabil), așa încât la reuniunea Consiliului European din 21 martie va solicita o amânare de mai lungă durată.
Din partea UE, negociatorul șef pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat, de la București, că e răbdător cu politicienii britanici și că niciodată Bruxelles-ul nu se va razbuna pe cetățeni.
Președintele francez Emmanuel Macron a transmis ferm că degeaba discută Parlamentul termene de câteva luni, pentru că el nu le va accepta: “Este clar că o scurtă extindere (a datei Brexitului) pentru a discuta din nou despre acordul de retragere nu intră în discuție. Așadar, vom avea fie un no-deal (Brexit fără acord) acum, fie o schimbare a planurilor Londrei, dar pentru care deocamdată nu vedem niciun semn“.