- Claudiu Năsui (USR): „Creșterea taxelor este deja plănuită”
- Sfântul Ștefan, primul martir creștin, sărbătorit de creștini în a treia zi de Crăciun
- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
Marea Britanie a aprobat utilizarea vaccinului dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford
Marea Britanie a aprobat miercuri utilizarea vaccinului antiCovid-19 dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca, devenind prima țară din lume care dă undă verde acestui vaccin, anunță Reuters și BBC News.
„Guvernul a acceptat astăzi recomandarea Agenției Medicamentului de a autoriza utilizarea vaccinului antiCovid-19 dezvoltat de Oxford University/AstraZeneca’s COVID-19” a anunțat ministeru sănătății citat de Reuters.
”Este un triumf al științei britanice”, a reacționat și premierul Boris Johnson, citat de Reuters. „Este o veste cu-adevărat fantastică faptul că vaccinul Oxford-AstreZeneca a fost aprobat pentru utilizare. Un triumf al științei britanice”, a susținut Johnson.
Decizia vine în contextul în carea Marea Britanie se luptă cu o nouă creștere a numărului de cazuri din cauza noii tulpini a virusului care se răspândește mult mai rapid.
Este un moment de cotitură major și va duce la o extindere masivă a campaniei de imunizare din Marea Britanie, notează și BBC News.
Marea Britanie a comandat 100 de milioane de doze de la producătorul AstraZeneca – suficient pentru a vaccina 50 de milioane de oameni.
Aprobarea de către autoritatea de reglementare a medicamentelor înseamnă că vaccinul este atât sigur cât și eficient.
Vaccinul Oxford-AstraZeneca a fost conceput în primele luni ale anului 2020, testat pe primul voluntar în aprilie și de atunci a trecut prin studii clinice la scară largă care au implicat mii de oameni.
Peste 600.000 de britanici s-au vaccinat deja după ce Margaret Keenan a devenit prima persoană din lume căreia i s-a administrat vaccinul antiCovid, omologat, resectiv cel dezvoltat de Pfizer.
Însă noul vaccin Oxford-AstraZeneca va duce la o creștere semnificativă a numărului de persoane imunizate, în condițiile în care este ieftin și ușor de produs în masă, mai noteaă BBC News.
De altfel, vaccinul Oxford-AstraZeneca era aşteptat cu nerăbdare, deoarece este relativ ieftin şi nu trebuie păstrat la temperaturi la fel de scăzute ca cel de la Pfizer- BioNTech, de exemplu, depozitat la -70 grade.
Acest lucru face mai uşoară vaccinarea pe scară largă, precum şi în casele de îngrijire medicală.
Grupul farmaceutic AstraZeneca susţinea recent că a găsit, după cercetări suplimentare, „formula câştigătoare” pentru vaccinul său împotriva Covid-19 dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford.