- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
- Garduri solare, nouă inovație pentru producția de energie verde
- Dacia demarează un program de concedieri voluntare
- Ordinea internațională amenințată la un nivel nemaiîntâlnit de la Războiul Rece
Marea Baltică se confruntă cu “provocări critice” din cauza schimbărilor climatice
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Un raport recent avertizează că Marea Baltică se confruntă cu “provocări critice” datorate crizei climatice și degradării biodiversității. Acesta vine în contextul în care coasta de sud a Suediei a fost afectată de un devers de petrol, iar autoritățile suedeze au intervenit pentru a limita impactul.
Conform auditului realizat de Comisia de Protecție a Mediului Marin Baltic (Helcom), cel mai cuprinzător de acest fel până în prezent, între anii 2016 și 2021 nu s-a înregistrat “nicio îmbunătățire” în ceea ce privește starea de sănătate a acestei mări. Stocurile de pește sunt la niveluri periculos de scăzute, în timp ce poluarea, utilizarea terenurilor și extracția resurselor continuă să exercite presiuni asupra mării.
Luni, coasta de sud a Suediei a fost afectată de un devers de petrol, după ce un feribot s-a eșuat de trei ori în apropiere de Hörvik. Până marți, coasta suedeză a extras aproximativ 50 de metri cubi de petrol din Marea Baltică.
Marea Baltică, înconjurată de nouă țări, inclusiv Suedia, Finlanda, Danemarca și Rusia, este un mediu marin unic datorită apei sale sărate și adâncimii reduse. Aceste proprietăți o fac extrem de vulnerabilă la poluare și la schimbările condițiilor de mediu.
Raportul “Starea Mării Baltice 2023” a constatat că, în ciuda eforturilor de a îmbunătăți mediul, condițiile generale nu s-au ameliorat, iar unele indicatori s-au înrăutățit. Jannica Haldin, secretar executiv adjunct al Helcom și coordonator al raportului, a subliniat că Marea Baltică se confruntă cu provocări critice cauzate de activitățile umane.
Activitățile umane, inclusiv poluarea, pescuitul excesiv și distrugerea habitatelor, au afectat ecosistemul, ducând la o scădere generală a biodiversității. Eutrofizarea, un fenomen în mare parte provocat de om, în care excesul de nutrienți, cum ar fi azotul și fosforul, cauzează înflorirea algelor, a fost, de asemenea, identificată ca o problemă.
Raportul a mai evidențiat că starea precară a mediului din Marea Baltică afectează profitabilitatea pescuitului și a turismului. Cu toate acestea, au existat și aspecte pozitive. Reducerile de nutrienți și substanțe periculoase, precum și lucrările privind biodiversitatea și conservarea, au arătat semne de succes în unele părți ale Mării Baltice.