- Rusanda Panfili și muzica lui Hans Zimmer Ateneul Român
- Maia Sandu denunță o rețea masivă de cumpărare de voturi și face apel la mobilizare pentru turul II
- Primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici, reținut în ultima zi de mandat într-un dosar de corupție
- Lentila de contact cu Stelian Tănase - Denunțul la români
- Rezultate strânse la referendumul proeuropean din Republica Moldova
Maia Sandu denunță o rețea masivă de cumpărare de voturi și face apel la mobilizare pentru turul II
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Președinta Maia Sandu a transmis joi, într-un mesaj video publicat pe Facebook, că a fost informată de instituțiile statului despre o rețea extinsă de cumpărare de voturi, care a influențat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale și referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În ciuda dezvăluirilor, Sandu a decis să continue procesul electoral și să nu repete alegerile, cerând însă justiției să intervină ferm și să facă publice probele de fraudă.
Sandu a făcut un apel special la diaspora, cerând moldovenilor de peste hotare să se mobilizeze în turul al doilea: „Haideți să fim 350.000 de moldoveni din diasporă în turul 2. Să câștigăm în fața hoților prin puterea votului nostru!” Sandu a menționat că aproape 250.000 de alegători din diaspora au votat deja în primul tur și i-a îndemnat să continue să mobilizeze rudele și apropiații din Moldova pentru a contracara încercările de fraudă.
Ancheta autorităților a relevat implicarea oligarhului pro-rus fugar Ilan Șor, care, conform poliției, ar fi canalizat din Rusia 39 de milioane de dolari pentru a influența votul a cel puțin 138.000 de alegători. Poliția din Moldova a blocat 97 de chatboturi pe Telegram, prin care susținătorii lui Șor erau instruiți să folosească platforme bancare rusești pentru a primi plăți. Șor a negat acuzațiile, iar Kremlinul a respins orice implicare.
Maia Sandu a exprimat încă o dată nemulțumirea față de sistemul judiciar din Moldova, pe care l-a acuzat că a evitat orice curățare și nu a finalizat dosare importante de corupție. Sandu a avertizat că „dacă justiția nu se trezește în ultimul ceas și închide ochii la vânzarea țării, viitorul Moldovei pentru decenii este în pericol.” Ea a subliniat că rămâne datoria justiției să sancționeze vinovații și să asigure integritatea procesului electoral, pentru ca voința cetățenilor să fie respectată.
În primul tur al alegerilor, Maia Sandu a câștigat cel mai mare număr de voturi, dar nu a reușit să obțină majoritatea necesară de 50%, urmând să îl confrunte în turul al doilea pe Alexandr Stoianoglo, fost procuror general susținut de partidele pro-ruse. În cadrul referendumului pentru aderarea la UE, 50,46% dintre alegători au votat în favoarea integrării europene, un rezultat tensionat, având în vedere că sprijinul anterior fusese mai solid în sondaje.
În acest context, Maia Sandu și-a reafirmat dorința de a continua parcursul european al Moldovei și a chemat poporul să își exercite dreptul la vot în mod liber și masiv, pentru a răspunde acestor încercări de fraudă și a demonstra că viitorul țării este în mâinile cetățenilor moldoveni.