Maia Morgenstern, Cătălina Buzoianu şi Ernst Leonhardt – decoraţi de preşedintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat miercuri, la Palatul Cotroceni, mai multe personalităţi ale lumii culturale – angajaţi ai Teatrului Evreiesc de Stat, regizorul Cătălina Buzoianu şi preşedintele Fundaţiei Elveţiene pentru Orgi din România, Ernst Leonhardt.

Artista Maia Morgenstern, director al Teatrului Evreiesc de Stat, a subliniat că decorarea vine într-un moment aniversar – 70 de ani de existenţă a teatrului ca instituţie de stat.

 

Îmi exprim întreaga recunoştinţă şi vă mulţumesc cu toată sinceritatea pentru distincţia oferită, în primul rând, Teatrului Evreiesc de Stat. Decorarea teatrului (…) vine într-un moment important, într-un moment aniversar: sunt 70 de ani de existenţă a Teatrului Evreiesc de Stat ca instituţie publică de cultură de stat. (…) Artiştii curajoşi au dus mai departe, aşa cum au putut, flacăra, moştenirea tezaurul cultural al limbii idiş. (…) Vă mulţumesc odată în plus pentru această decoraţie şi spun că ea vine într-un moment important şi e bine, e foarte bine că ea vine acum. Sunt momente când, din păcate, o distincţie, o decoraţie, o recunoaştere, o strângere de mână pot să ajungă prea târziu”, a arătat Maia Morgenstern, care a primit Ordinul National “Pentru Merit” în grad de Mare Ofiţer.

Ea a amintit că tot miercuri are loc cea de a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Idiş – TES FEST, la care se adună din ce în ce mai numeroşi participanţi pentru a cunoaşte tradiţia şi cultura evreiască. “Reamintesc cu toată dragostea şi durerea ca un pios omagiu numele domnului Rudi Rosenfeld – un stâlp, un pilon al Teatrului Evreiesc de Stat. De asemenea, primeşte şi el decoraţia din partea dumneavoastră”, a adăugat artista.

Misiunea de a transmite mai departe arta construcţiei de orgi în România a fost astăzi îndeplinită, a declarat preşedintele Fundaţiei Elveţiene pentru Orgi din România, Ernst Leonhardt.

Cei mai calificaţi doi foşti ucenici au preluat deja acum patru ani atelierul nostru şi îl conduc acum în mod independent. Astfel, ne putem retrage. Scopul proiectului nostru de ajutor pentru ajutorare proprie este atins. România este o ţară foarte bogată din punct de vedere cultural, (…) există şi foarte multe orgi valoroase şi opere istorice din lemn care însă necesită restaurare. Intenţia noastră de a oferi ajutor prin formarea profesională de specialişti s-a putut implementa între timp şi ne putem bucura acum că putem lăsa acum tinerilor noştri urmaşi pentru a continua singuri. În acest timp, noi suntem mândri că am putut contribui la consolidarea punţii dintre România şi Elveţia, nu numai eu care am fost născut în această ţară şi angajat de la început în proiectul nostru, ci noi toţi din fundaţia elveţiană. Am dezvoltat o relaţie strânsă cu frumoasa dumneavoastră ţară, care va continua şi pe viitor”, a declarat Ernst Leonhardt, care a primit “Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, categoria E “Patrimoniul cultural naţional”.

Regizoarea Cătălina Buzoianu s-a declarat “foarte fericită” că primeşte această decoraţie alături de buni prieteni. “Sunt foarte fericită, nu numai pentru ceea ce mi se întâmplă, pentru că sunt alături de prieteni buni, cum este Maia, cu care toată viaţa am lucrat şi am fost împreună, şi sunt fericită că fac parte dintr-o asemenea echipă. (…) Să nu uităm că, dacă ţara are 100 de ani, profesia putem spune că are peste o mie. În orice caz, vă mulţumim pentru că existaţi şi pentru că existăm acum, aici, în acest timp alături de dumneavoastră”, a spus Cătălina Buzoianu, care a fost decorată cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Comandor.

Sursa foto: www.presidency.ro