- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Mai mulţi cineaşti români i-au adresat o scrisoare ambasadorului Rusiei la Bucureşti. Semnatarii cer eliberarea cineastului ucrainean Oleg Senţov
Peste 60 de profesionişti din domeniul cultural au semnat o scrisoare pe care i-au adresat-o ambasadorului Rusiei la Bucureşti, Kuzmin Valeri, în care îşi exprimă solidaritatea cu cineastul ucrainean Oleg Senţov care execută o pedeapsă de 20 de ani în Rusia, fiind acuzat de terorism.
Printre semnatari se numără regizori precum Radu Jude, Alexandru Solomon, Alexandru Dabija, şi actori precum Bogdan Zamfir, Andrei Runcanu sau Ioana Bugarin.
În ultimii ani, au fost semnate petiţii şi scrisori publice internaţionale de către mai multe personalităţi, la care s-au alăturat şi cineaşti români, însă nu au avut niciun rezultat. Zilele acestea, noi documente au început să fie semnate în speranţa eliberării cineastului ucrainean, după ce s-a aflat că acesta a intrat în greva foamei pe termen nelimitat, pe 14 iunie împlinindu-se o lună de când Senţov (41 de ani) nu se mai hrăneşte.
Cineaşti şi alţi profesionişti români din alte domenii ale culturii notează în scrisoarea adresată ambasadorului Rusiei la Bucureşti că Senţov a fost acuzat pe nedrept, mai ales că unul dintre martorii-cheie ai acuzării, Henadi Afanasiev, „a recunoscut că îl incriminase pe acuzat în urma torturii la care fusese supus de forţele de poliţie ruseşti”. Semnatarii solicită statului rus eliberarea imediată a lui Senţov şi extrădarea sa în Ucraina.
„Aflând de curând că Oleg Senţov a intrat în greva foamei pe termen nelimitat, solicitând statului rus eliberarea tuturor prizonierilor politici ucraineni, îngrijorarea noastră s-a amplificat şi considerăm că acţiunile de susţinere a acestuia necesită eforturi mai ample şi mai diversificate decât în trecut. Drept urmare, ca un prim gest, vă rugăm să primiţi această scrisoare comună, semnată atât de cineaşti şi profesionişti în domeniul cinematografiei, cât şi de artişti şi profesionişti din alte domenii ale culturii, de jurnalişti, activişti şi profesori. Prin intermediul ei, dorim să ne exprimăm totala adeziune la cauza eliberării cineastului Oleg Senţov, pe care îl considerăm prizonier politic al statului rus”.