- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Lupta lui Erdogan pentru gazele din Mediterana împarte UE în două
Conflictul din ce în ce mai militarizat dintre Turcia și Grecia, generat din cauza pretențiilor Turciei de a explora zăcămintele de gaze naturale din Mediterana, este discutat la Berlin, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai UE. Uniunea este împărțită în două – Franța, Grecia și Cipru cer impunerea de sancțiuni la adresa Turciei, în timp ce Germania ia în calcul să îi ofere lui Ergodan ceva în schimbul retragerii navelor de foraj.
Președintele turc, Recep Erdogan, a spus, miercuri, că țara sa „nu va face nicio concesie” în conflictul privind resursele de gaze naturale din Mediterana de Est și că „va lua ceea ce îi revine de drept în Marea Neagră, Marea Egee şi Marea Mediterană”.
Erdogan a transmis Greciei „să se abțină de la a comite vreo eroare care să ducă la ruinarea sa”. În 10 august, Turcia a trimis o navă de cercetare seismică cu escortă militară într-o zonă pe care o revendică și Grecia fapt ce a stârnit furia guvernului de la Atena.
Toate țările membre UE au obligația să susțină Grecia, a declarat vineri Angela Merkel despre conflictul Turcia-Grecia. Merkel a precizat că a discutat subiectul cu președintele Franței, Emmanuel Macron.
Ministrul de externe al Greciei, Nikos Dendias, a cerut, vineri dimineață, înaintea reuniunii de la Berlin a miniștrilor de externe ai Uniunii, ca UE să impună sancțiuni împotriva Turciei.
„Aștept cu mare interes anunțul pe care îl va face Josep Borell despre opțiunile legate de sancțiunile la adresa Turciei. Considerăm acest lucru obligatoriu pentru de-escaladarea situației din Mediterana”, a spus Dendias.