- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Ludovic Orban depune astăzi la parlament programul de guvernare și lista miniștrilor
Ludovic Orban depune astăzi la parlament programul de guvernare și lista miniștrilor, validată înainte de președintele Klaus Iohannis și conducerea PNL.
Premierul desemnat a încheiat miercuri negocierile cu partidele pentru susținerea guvernului PNL, dintre acestea Pro România asumându-și public că nu va vota noul cabinet.
În acest moment, liberalii mai au nevoie de nouă voturi pentru a putea ajunge la cele 233 necesare învestiturii în Parlament. Conform ultimelor calcule, Ludovic Orban se bazează pe 224 de voturi negociate. PNL are 97 de parlamentari, UDMR – 30, USR – 39 (un absent nemotivat), ALDE – 24, PMP – 18 și Minorități – 16 (un absent).
Ludovic Orban a declarat că a demarat negocierile cu alți 25 de parlamentari.
„Am încredere că, aşa cum au existat 238 de parlamentari care au înţeles necesitatea de a pune punct guvernării PSD, se vor găsi un număr suficient de parlamentari, minim 233, care să înţeleagă că este vital pentru România să aibă un guvern legitim”, a spus Orban.
„Din punctul meu de vedere, prima zi când Birourile Permanente se pot reuni va fi luni, și atunci lunea viitoare Birourile Permanente vor stabili un calendar. Cred că ar fi foarte bine să fie niște audieri serioase, să vedem și programul de guvernare, să vedem și competența viitorilor miniștri. Cred că miercuri, joi, săptămâna viitoare, vor putea fi audierile și săptămâna cealaltă, undeva 4-5-6 (noiembrie – n.r.), să fie un vot asupra guvernului”, a declarat, miercuri, vicepreședintele PSD al Camerei Deputaților, Florin Iordache.
Lista ministerelor și a miniștrilor înainte de discuțiile cu președintele Klaus Iohannis, potrivit surselor HotNews.ro:
1. Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu
2. Ministerul Afacerilor Interne – Marcel Vela (anterior pe listă fusese introdul Laurențiu Leoreanu)
3. Ministerul Apărării Naționale – Nicolae Ciucă
4. Ministerul Finanțelor – Florin Cîțu (pe listă figurau anterior și Lucian Heiuș și Bogdan Iulian Huțucă)
5. Ministerul Economiei – Virgil Popescu (pe lista inițială figura și Ion Ștefan)
6. Ministerul Dezvoltării – Raluca Turcan (pe listă figura inițial și Robert Sighiartău)
7. Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu (pe listă figura și Ioan Cupșa)
8. Ministerul Agriculturii – Adrian Oros (pe listă figurau anterior și Emil Dumitru și Nicolae Giugea)
9. Ministerul Muncii – Violeta Alexandru
10. Ministerul Mediului (se comasează Ministerul Apelor și Pădurilor) – Costel Alexe
11. Ministerul Educației (se comasează Ministerul Cercetării) – Monica Anisie
12. Ministerul Fondurilor Europene – Sorin Maxim( șef Agenția Dezvoltare Regională Vest) sau Marcel Bolos (șef Agenția Dezvoltare Regională Nord Vest
13. Ministerul Tineretului și Sportului – Sorin Moldovan sau Cristinel Romanescu
14. Ministerul Transporturilor (se comasează Ministerul Comunicațiilor) – Lucian Bode
15. Ministerul Culturii – Liviu Brătescu
16. Ministerul Sănătății – Victor Costache (s-a renunțat la varianta Horațiu Suciu după discuțiile cu USR)
Șeful cancelariei primului ministru va fi Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al partidului, iar pentru SGG este luat în calcul Gabriel Andronache.
Ce au declarat liderii partidelor după negocierile pentru Guvernul Orban
„Sunt la al patrulea mandat, nu am votat decât guvern despre care am avut toate datele că pot să reușească. Știți că nu am susținut nici Guvernul Cioloș. Nu vom vota acest Guvern al domnului Orban, PNL și probabil că și de data asta vom avea dreptate”, a declarat Victor Ponta, după discuția finală cu liderul PNL.
Dan Barna a anunțat marți că a ajuns, la finalul negocierilor cu premierul desemnat Ludovic Orban, la un acord cu PNL și ”suntem foarte aproape de susținerea noului guvern”.
Călin Popescu-Tăriceanu a spus marți că a ajuns la un acord cu PNL pentru a vota în favoarea Guvernului Orban, fiind acceptate toate cele 12 condiții formulate de ALDE, printre care și înființarea unui fond de investiții.
Președintele PMP, Eugen Tomac, a ieșit supărat de la întâlnirea de doar un minut cu premierul desemnat Ludovic Orban care i-a transmis că va prezenta un guvern monocolor, deși, susține Tomac, săptămâna trecută, partidul său avea promisiunea că va face parte din executiv.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți, după întrevederea cu premierul desemnat, Ludovic Orban, că sunt șanse serioase ca Guvernul să treacă în săptămânile care urmează și a anunțat că formațiunea pe care o conduce va lua o decizie în privința susținerii noului Executiv numai după ce vor fi depuse programul de guvernare și lista cu propunerile de miniștri.