Ludovic Orban anunță că statul va suporta șomajul tehnic pentru angajații din companiile care și-au încetat activitatea
Premierul Ludovic Orban a anunțat, în debutul ședinței de guvern de miercuri, că vor fi adoptate mai multe măsuri pentru sprijinirea economiei și a companiilor afectate de criza coronavirus. Premierul a declarat că în pachetul de măsuri se regăsește plata somajului tehnic pentru angajații din companiile care și-au încetat activitatea, precum și injectarea de bani în economie.
„Vom adopta un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor afectate, dar va trebui să urmărim în continuare cu foarte mare atenție ce se întâmplă în economie, nu doar în cea românească, pentru a căuta să găsim soluții pentru a reduce impactul negativ.
Deocamdată măsurile la care ne am gândit sunt măsuri de a susține financiar de la buget efortul de plată a ceea ce se numește șomajul tehnic.
Foarte multe companii care sunt afectate sunt companii care funcționau foarte bine, cu profitabilitate, iar aceste companii afecctate sunt afectate de o conjunctură pe care o considerăm de moment. Aceste companii vor avea capaciatea de a-și relua activitatea în bune condiții și de a folosi angajații pe care i-au format.
A nu susține aceste companii, înseamnă a nu susține angajații.
Vom lua măsuri în ceea ce privește asigurarea capitalului de lucru. Vizează toate companiile pentru că noi trebuie să fim cu atenția în.Noi trebuie să asigură capitalul de lucru pentru a susține aceste companii.
Va trebui să injectăm bani în economie. Va trebui să creștem investițiile, alocările financiare. Va trebui să luăm măsuri care să permită dezvoltarea companiilor în domenii în care există oprtunități de dezvoltare.
Este păcat să nu folosim cererea de azi pentru a putea permite ca anumite companii românești să nu producă cele necesare pentru lupta cu coronavirusul”, a declarat Ludovic Orban.
Conform unor surse guvernamentale, proiectul de ordonață de urgență prevede că pe perioada stării de urgență statul suportă din bugetul asigurărilor de șomaj plata șomajului tehnic.
(1)Pe perioada stării de urgență instituită prin Decretul Președintelui României nr.195/2020, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătite din fondul de salarii, se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.
(2) Angajatorii care beneficiază de prevederile alin. (1) au obligaţia să menţină raporturile de muncă ale persoanelor în cauză pe o perioadă de cel puțin 6 luni de la data reînceperii activității după suspendarea raporturilor de muncă conform art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare.
Este de aşteptat ca în şedinţa de guvern de miercuri să fie adoptate o serie de acte normative vizând o mai bună acţiune pentru limitarea răspândirii infecţiei cu coronavirus şi măsuri de sprijin real al domeniilor economice afectate, după cum preciza premierul.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat marţi seara că este pregătit un pachet de măsuri pentru susţinerea economiei României în această perioadă, iar impactul lui va fi de aproape 2% din PIB.