- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Lentila de contact cu Stelian Tănase – Arestarea lui Pătrașcanu
Vineri, 28 octombrie, de la ora 12:00, vă propunem o nouă ediție a emisiunii Lentila de contact cu Stelian Tănase. În ediția din această săptămână despre mazilirea lui Lucrețiu Pătrășcanu de către proprii săi tovarăși.
Lucrețiu Pătrășcau a fost un comunist convins dar a fost eliminat de propriul său partid pe care visa la un moment dat să îl conducă. La capătul unui proces tipic stalinist, Pătrașcanu avea să plătească cu viața crezul său politic.
Lucrețiu Pătrășcanu s-a născut în Bacău pe data de 4 noiembrie 1900. Și-a definitivat studiile în străinătate unde a fost licențiat în drept și doctor în științe economice al Universității din Leipzig, Germania. De profesie avocat a fost la un moment dat și profesor universitar la Facultatea de Drept din București în cadrul Universității. Între timp acesta a fost sedus de ideile utopice proletare de tip marxist în care a crezut cu desăvârșire. Unii l-au numit ca fiind singurul marxist român. Un intelectual școlit în străinătate care avea relații cel puțin diplomatice atât cu Casa Regală cât și cu liderii partidelor istorice, PNȚ și PNL. Cu toate că îmbrățișa în mod cert doctrina comunistă, datorită relațiilor pe care le-a dezvoltat și datorită originii burgheze Pătrășcanu a fost mereu salvat de detenție politică deși fusese arestat de două ori în 1940 și în 1941.
Lentila de contact este o emisiune produsă la Radio Clasic de scriitorul Stelian Tănase în parteneriat cu DeskReport.