- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
La Washington începe summit NATO
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Liderii statelor membre NATO se reunesc marți la Washington pentru un summit de trei zile, având ca obiectiv principal consolidarea sprijinului pentru Ucraina. Însă, reuniunea se desfășoară într-un context politic complex, marcat de incertitudini atât în Statele Unite, cât și în Europa.
Gazda summitului, președintele american Joe Biden, se confruntă cu dificultăți pe plan intern după ce a eșuat la dezbaterea din 27 iunie, crescând astfel popularitatea fostului președinte Donald Trump în sondaje, înainte de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie. Reîntoarcerea lui Trump ar putea avea un impact semnificativ asupra politicii externe a Washingtonului, inclusiv asupra relațiilor cu NATO.
În Europa, liderii NATO se confruntă cu propria lor instabilitate politică. Franța se află într-o posibilă paralizie politică după victoriile partidelor de extremă stânga și de extremă dreapta, iar coaliția cancelarului german Olaf Scholz este slăbită în urma rezultatelor slabe în alegerile pentru Parlamentul European.
Agenda summitului este axată pe acordarea de ajutor militar și financiar pentru Ucraina, precum și pe oferirea unor căi clare pentru o eventuală aderare a Kievului la NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că reuniunile alianței au loc într-un context politic intern, dar a insistat că NATO se va concentra pe substanța problemelor de securitate și apărare.
Administrația Biden a proiectat încredere în revigorarea alianței NATO și extinderea capacităților acesteia. “Liderii străini l-au văzut pe Joe Biden de aproape și personal în ultimii trei ani. Ei știu cu cine au de-a face”, a declarat un oficial de rang înalt al administrației Biden.
Perspectiva unui al doilea mandat al lui Donald Trump provoacă îngrijorare printre membrii NATO, având în vedere criticile sale anterioare la adresa alianței. Trump a sugerat că nu va apăra membrii NATO care nu îndeplinesc obiectivul privind cheltuielile de apărare de cel puțin 2% din PIB și a pus la îndoială valoarea ajutorului acordat Ucrainei.
În contextul apropierii convenției republicane care ar putea confirma candidatura lui Trump, oficialii NATO intenționează să sublinieze în fața publicului american că membrii săi își sporesc cheltuielile pentru apărare. “Europenii vor trebui să fie curajoși și să sărbătorească NATO, să sărbătorească faptul că 23 dintre cei 32 de membri au atins sau au depășit ținta de cheltuieli de 2% în acest an”, a declarat Joern Fleck, director senior al Centrului Europa din cadrul Atlantic Council.
Liderii NATO sunt așteptați să aprobe o inițiativă prin care alianța va coordona livrările de arme și pregătirea forțelor ucrainene. Oficiali americani au indicat că Ucraina ar putea primi vești bune în ceea ce privește apelul său pentru mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot. Summitul va oferi Ucrainei o “punte către aderare” la NATO, prin eforturi coordonate de livrare de arme și instruire.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat la summit și se așteaptă ca acesta să participe, ceea ce subliniază importanța strategică a sprijinului internațional pentru Ucraina.