- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Klaus Iohannis a promulgat legea privind costurile de aducere în țară a fugarilor
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru completarea articolului 16 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală. Acest act normativ obligă fugarii să-și suporte cheltuielile de aducere în țară, măsură menită să descurajeze fenomenul fugarilor și să limiteze atitudinile infracționale.
Noua lege, inițiată de Ministerul Justiției, are ca obiect de reglementare completarea cadrului legislativ privind cooperarea judiciară internațională în materie penală. Costurile aferente preluării persoanelor care se sustrag de la urmărirea penală sau judecată vor fi incluse în stabilirea cheltuielilor judiciare. În plus, în cazul persoanelor urmărite care se sustrag de la executarea pedepsei, autoritățile române dobândesc un drept de regres la instanța civilă competentă, permițând astfel recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea lor în România.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a susținut vehement acest proiect de lege, calificându-l drept „de bun simț”. „Ai fugit de justiția din țară, când te întorci tu plătești aducerea ta în țară, nu statul român”, a declarat Gorghiu. Ea a subliniat că statul român a cheltuit aproape 10 milioane de lei în 2023 pentru a aduce fugarii înapoi în țară.
Adoptată de Camera Deputaților pe 14 mai, legea prevede două scenarii: primul, în care inculpatul fuge de urmărirea penală sau de judecată, iar costurile aducerii în țară se adaugă la cheltuielile judiciare; al doilea, în care condamnatul fuge de executarea pedepsei, iar banii vor fi recuperați printr-un proces civil intentat de ministerul care a suportat cheltuielile.
„Fugarii trebuie să se gândească de două ori înainte să fugă de justiția din România. Asta pentru că legea ‘fugarul plătește’ a fost adoptată și promulgată. Se știe că unii dintre condamnați și-au descoperit valențe de atleți penali, dar statul român nu mai poate suporta aceste costuri”, a afirmat Alina Gorghiu.