- Marcel Ciolacu, desemnat premier de Klaus Iohannis
- Cine este Crin Antonescu?
- Acord între PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale. Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale
- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
Justiția americană îl condamnă pe Trump la plata unei sume uriașe
Într-o decizie finală așteptată cu mare interes, judecătorul a declarat organizația lui Donald Trump vinovată de fraudă civilă, condamnându-l pe fostul președinte american și compania sa la plata unei sume de 354.868.768 de dolari (aproximativ 281 de milioane de lire sterline). Acest verdict reprezintă o lovitură semnificativă pentru imperiul imobiliar care l-a adus pe Trump în atenția națională.
Procesul, desfășurat în absența unui juriu, sub supravegherea judecătorului Arthur Engoron și a procurorului general Letitia James, ambii fiind democrați, a scos la iveală acuzații grave împotriva lui Trump și a companiei sale. Judecătorul Arthur Engoron hotărâse deja la începutul procesului că fostul președinte și-a umflat averea în declarațiile financiare date băncilor, asigurătorilor și altor instituții pentru a încheia afaceri și a obține împrumuturi.
În cadrul procesului au fost implicate și figuri importante din familia Trump, inclusiv fiii săi, Donald Jr. și Eric, care au preluat conducerea Organizației Trump în 2017, când tatăl lor a devenit președinte. Donald Trump Jr. și Eric Trump, care conduc împreună Trump Organization, au fost găsiți răspunzători fiecare de plata a 4.013.024 dolari. De-a lungul procesului, Trump și avocații săi, Chris Kise și Alina Habba, au adoptat un ton agresiv, acuzându-l pe Engoron și pe grefierul său de părtinire politică, ceea ce a atras mustrări din partea instanței. Trump a atacat chiar și personalul instanței pe contul său de Truth Social, fapt pentru care a fost amendat și i s-a impus un ordin de restricție.
La mărturia sa din 6 noiembrie, Trump a fost mult mai combativ decât un martor obișnuit, denunțând procesul drept „injust” și acuzând procurorul de părtinire. Engoron i-a cerut avocatului său principal să-și „controleze clientul”, în timp ce experți juridici au sugerat că această abordare ar fi putut avea ca scop provocarea unei greșeli din partea judecătorului sau crearea unor motive de apel.
Acest proces este doar una dintre numeroasele bătălii legale în care este implicat Trump, liderul în cursa pentru nominalizarea republicană la prezidențiale, inclusiv patru cazuri penale.