- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Jurnaliștii anti-Putin, bătuți și arestați în timpul protestelor
Autoritățile de la Kremlin au pornit o campanie dură de represiune împotriva ziariștilor ruși în ultimele zile, în contextul protestelor generate de condamnarea opozantului Alexei Navalnîi, relatează The Independent.
În ciuda faptului că jurnaliștii respectă regulile impuse de autorități – purtarea vestelor speciale galbene fosforescente și legitimațiile la vedere, ei sunt tratați cu aceeași brutalitate cu care regimul îi tratează și pe protestatarii pașnici.
Feodor Khudokormov este unul dintre jurnaliștii care filmau în timpul protestului din Moscova organizat după arestarea lui Alexei Navalnîi. Faptul că purta vesta specială care arăta că este jurnalist nu a contat pentru un polițist care s-a oprit din bătaia pe care o administra unui tânăr protestatar pentru a îl agresa.
Khudokormov a încercat în zadar să îi explice polițistului că este jurnalist și să îi arate legitimația de presă. Două lovituri de baston în cap au fost suficiente pentru a îl pune la pământ și a îl trimite apoi la secția de urgență a unui spital din Moscova.
Tânărul de 19 ani spune că intenționează să reclame acest abuz, însă având în vedere sistemul legal din Rusia și determinarea regimului de a înăbuși orice încercare de disidență, șansele de reușită ale inițiativei sale sunt minime.
Situația lui Khuokormov nu este singulară – în noaptea plină de violențe care a urmat arestării lui Navalnîi, poliția s-a comportat precum un prădător care își hăituiește victimele – nu doar tinerii protestatari care au ieșit în stradă în sprijinul unei Rusii democratice au fost ținta violențelor – ci și un număr mare jurnaliști.
Presa a devenit ținta nu doar a violențelor forțelor de ordine, ci a unui atac concertat al autorităților de la Kremlin care uzează inclusiv de instanțe și tribunale pentru a o reduce la tăcere. Miercuri, o instanță din Moscova a hotărât încarcerarea unui jurnalist extrem de critic la adresa sistemului de justiție din Rusia. Serghei Smirnov, specializat în reportaje despre sistemul represiv rus, a fost trimis la închisoare pentru 25 de zile pentru că a distribuit o glumă pe platforma socială Twitter.
Sentința vine după o lungă campanie de intimidare și hărțuire la adresa jurnalistului, inclusiv razii la locuința sa personală și la locuința mamei sale.
Un alt jurnalist, Nikita Girin, a fost reținut în timp ce își făcea meseria la un miting și a primit o sentință de încarcerare pentru 14 zile după o audiere care a durat în jur de 10 minute.
Peste 1000 de oameni au fost arestați la Moscova, iar clipurile video de pe rețelele sociale arată violențe și brutalitate ieșită din comun din partea forțelor de ordine care intervin împotriva protestatarilor. Protestele au fost declanșate de decizia instanței ruse de a îl condamna pe Alexei Navalnîi la 2 ani și opt luni de închisoare. Anterior, la protestele care au avut loc în ultimele două weekend-uri, poliția rusă a arestat în jur de 82 de ziariști.