Joakim Medin urma să relateze despre protestele antiguvernamentale izbucnite după arestarea primarului din Istanbul
Jurnalistul suedez Joakim Medin a fost arestat joi la sosirea în Turcia și ulterior plasat în detenție, potrivit redactorului-șef al publicației Dagens ETC, Andreas Gustavsson.
„Este corect (…) Nu am fost informați cu privire la acuzațiile care i se aduc”, a declarat Gustavsson într-un mesaj transmis vineri seară.
Acuzații grave: insultă la adresa președintelui Erdogan și apartenență la o organizație teroristă
Conform presei turce, Joakim Medin este acuzat că l-ar fi insultat pe președintele Recep Tayyip Erdogan și că ar fi membru al unei organizații teroriste armate, însă autoritățile nu au oferit deocamdată detalii oficiale privind baza acestor acuzații.
Jurnalistul se afla în Turcia pentru a relata despre valul de proteste antiguvernamentale declanșat în urma arestării lui Ekrem Imamoglu, primarul Istanbulului și unul dintre principalii opozanți politici ai președintelui Erdogan.
Reacția Suediei și val de arestări în rândul jurnaliștilor
Maria Malmer Stenergard, ministrul suedez de externe, a confirmat reținerea lui Medin și a precizat că autoritățile suedeze sunt implicate în demersuri consulare pentru a afla mai multe informații și a asigura sprijinul necesar jurnalistului.
Joakim Medin nu este singurul jurnalist afectat de represiunea din ultimele zile. Mai mulți corespondenți internaționali și locali au fost arestați în timp ce documentau protestele din marile orașe ale Turciei. Printre aceștia se numără și fotograful AFP Yasin Akgül, care a fost însă eliberat ulterior, împreună cu alți șapte jurnaliști, la ordinul instanței.
De asemenea, autoritățile turce l-au expulzat joi pe jurnalistul BBC Mark Lowen, sosit în Turcia cu intenția de a relata despre manifestațiile antiguvernamentale în curs.
Context: Tensiuni crescute în Turcia după arestarea lui Imamoglu
Arestarea lui Ekrem Imamoglu, primar al Istanbulului și figură marcantă a opoziției, a generat un val de nemulțumire socială și proteste în întreaga țară. Imamoglu, considerat un rival redutabil pentru Erdogan în perspectiva alegerilor viitoare, este acuzat de fapte de corupție, acuzații considerate de mulți analiști ca fiind motivate politic.
Organizațiile pentru drepturile omului și numeroase entități internaționale și-au exprimat îngrijorarea față de valul de arestări și restrângerea libertății presei în Turcia, acuzând regimul Erdogan de o escaladare a represiunii împotriva vocilor critice.
Redacția Clasic News | Surse: AFP, Dagens ETC, MLSA, Ministerul Afacerilor Externe din Suedia
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.