- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, eliberat după ce a pledat vinovat de încălcarea Legii privind Spionajul în SUA
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Julian Assange, fondatorul controversat al WikiLeaks, a pledat miercuri vinovat de încălcarea Legii americane privind spionajul în fața unui tribunal din Insulele Mariane de Nord, un teritoriu neîncorporat al SUA în Pacific. La finalul audierii, care a durat trei ore, judecătoarea districtuală Ramona V. Manglona l-a declarat “liber” pe Assange, având în vedere durata detenției sale deja executate într-o închisoare britanică, conform Reuters.
La scurt timp după audierea în care și-a recunoscut vinovăția, Assange a părăsit insula Saipan la bordul unui avion privat, cu destinația Canberra, Australia. Însoțit de ambasadorii australieni în SUA și în Marea Britanie, fondatorul WikiLeaks a fost văzut de jurnaliștii AFP îmbarcându-se pe aeroportul din Saipan. Această decizie marchează sfârșitul unei îndelungate bătălii judiciare pentru cetățeanul australian, care era dorit de autoritățile americane pentru scurgerea în 2010 a zeci de mii de documente clasificate ale apărării. Assange a declarat în fața instanței că a crezut că activitățile sale erau protejate de Primul Amendament al Constituției SUA, care garantează libertatea de exprimare.
“În calitate de jurnalist, mi-am încurajat sursa să furnizeze informații clasificate pentru a le publica”, a afirmat Assange. “Am crezut că Primul Amendament protejează această activitate, dar accept că a fost (…) o încălcare a Legii privind spionajul.”
Avocata lui Assange, Jennifer Robinson, a numit ziua de miercuri una “istorică”, declarând că aceasta marchează sfârșitul a 14 ani de lupte juridice. Assange nu a făcut nicio declarație publică la ieșirea din tribunal.
Premierul australian Anthony Albanese a salutat această “evoluție binevenită” în cazul lui Assange, subliniind importanța acordului de recunoaștere a vinovăției încheiat cu justiția americană.
Conform acordului făcut public de procurorii americani, Assange are interdicția de a se întoarce în Statele Unite fără autorizație, a anunțat Ministerul american al Justiției.
Această decizie încheie unul dintre cele mai mediatizate și controversate cazuri de scurgere de informații din istoria recentă, permițându-i lui Assange să se întoarcă în Australia și să-și continue viața departe de tribunalele americane.