Joe Biden renunță la candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2024

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că renunță la candidatura sa pentru alegerile prezidențiale din 2024, după săptămâni de presiune crescândă pentru a-și reconsidera campania de realegere.

Decizia președintelui Biden a venit la scurt timp după o dezbatere televizată cu fostul președinte Donald Trump, pe 27 iunie, în care liderul american a părut epuizat fizic și cognitiv. În timpul dezbaterii, Biden a avut dificultăți în a răspunde la acuzațiile false ale oponentului său, oferind răspunsuri incoerente și rămânând adesea fără cuvinte.

Aliații lui Biden au informat presa că președintele suferea de o răceală, iar acesta a susținut un discurs energic la un miting de campanie pentru a recâștiga inițiativa. Cu toate acestea, în interviurile și aparițiile publice ulterioare, menite să reasigure alegătorii și propriul său partid că este capabil să continue, Biden a părut frecvent obosit.

În urma acestor evenimente, tot mai mulți democrați proeminenți au evitat să speculeze asupra viitorului său politic sau au cerut explicit să se retragă, deși unii au insistat că îl susțin în continuare.

Un moment deosebit de dificil a avut loc la summitul de la Washington, care a marcat 75 de ani de la înființarea NATO. Deși Biden a susținut o conferință de presă extinsă pe teme complexe de politică, a făcut confuzii majore, referindu-se la președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca “președintele Putin” și la vicepreședintele său, Kamala Harris, ca “vicepreședintele Trump”.

Pe măsură ce devenea clar că efortul său de a opri declinul nu reușea, figuri importante ale partidului, inclusiv fostul președinte al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, au început să ofere răspunsuri mai echivoce când erau întrebați ce ar trebui să facă Biden.

Intervenția majoră a venit din partea lui George Clooney, unul dintre cei mai mari donatori ai Partidului Democrat, care a scris în New York Times că “singura bătălie pe care (Biden) nu o poate câștiga este lupta împotriva timpului”.

„Este devastator să spun asta, dar Joe Biden pe care l-am văzut acum trei săptămâni la un eveniment de strângere de fonduri nu este același Joe „big F-ing deal” Biden din 2010. Nici măcar nu era Joe Biden din 2020. Era același om pe care l-am văzut la dezbatere.”

În ciuda încercării de asasinat asupra lui Donald Trump, care nu a reușit să distragă atenția de la problemele lui Biden, presiunea asupra președintelui a continuat să crească. Biden a fost diagnosticat cu COVID-19 în timpul convenției republicane, fiind nevoit să se retragă la domiciliul său din Delaware pentru recuperare. La scurt timp după aceasta, un interviu înregistrat, difuzat de Black Entertainment Television, l-a arătat pe președinte într-o stare de sănătate precară, incapabil să-și amintească numele secretarului apărării, Lloyd Austin, referindu-se la el ca “tipul de culoare”.

Cu convenția republicană încheiată, mașina centrală a Partidului Democrat părea să avanseze cu un plan de confirmare a nominalizării lui Biden printr-un vot virtual înainte de propria convenție din septembrie, astfel încât delegații să fie obligați să voteze pentru el cât mai curând posibil. Însă, înainte ca acest plan să fie pus în aplicare, Biden a anunțat că se retrage.

În scrisoarea adresată „concetățenilor mei americani”, el a declarat că a fost „cea mai mare onoare a vieții mele să vă fiu președinte”.

„Deși intenția mea a fost să candidez la realegere, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv asupra îndeplinirii îndatoririlor mele de președinte pentru restul mandatului meu”.

În scrisoarea postată pe X, el a continuat: „Voi vorbi cu națiunea mai târziu în această săptămână în detaliu despre decizia mea.

„Pentru moment, permiteți-mi să-mi exprim cea mai profundă recunoștință față de toți cei care au muncit din greu pentru a mă vedea reales.

„Vreau să îi mulțumesc vicepreședintelui Kamala Harris pentru că a fost un partener extraordinar în toată această muncă. Și permiteți-mi să îmi exprim aprecierea sinceră față de poporul american pentru credința și încrederea pe care le-ați avut în mine.

„Cred astăzi ceea ce am crezut întotdeauna: că nu există nimic ce America nu poate face – atunci când o facem împreună. Trebuie doar să ne amintim că suntem Statele Unite ale Americii”, arară Sky News.

Ce urmează?
Nu a fost anunțat încă ce se va întâmpla la convenția democrată sau cum va fi ales succesorul lui Biden ca nominalizat. Cea mai evidentă cale este nominalizarea vicepreședintei Kamala Harris, care ar putea deveni prima femeie președinte a Statelor Unite. Harris a avut tot mai multe apariții pe traseul campaniei în ultimele luni, iar cifrele sale în sondaje comparativ cu Biden și Trump au crescut.

Alți democrați populari și cunoscuți, precum guvernatorul Californiei Gavin Newsom și guvernatoarea statului Michigan Gretchen Whitmer, au fost de asemenea sugerați ca potențiali nominalizați.