Jocurile Video pot îmbunătăți sănătatea mintală

Getting your Trinity Audio player ready...

Un nou studiu realizat în Japonia sugerează că jocurile video, jucate câteva ore pe zi, pot avea efecte pozitive asupra sănătății mintale. Cercetarea, desfășurată între decembrie 2020 și martie 2022, a evidențiat că deținerea unei console de jocuri video a crescut satisfacția vieții și a redus stresul psihologic. Rezultatele au fost publicate recent în revista Nature Human Behaviour.

Aceste descoperiri reprezintă un prim pas în demonstrarea unei legături cauzale între jocurile video și beneficiile pentru sănătatea mintală, a declarat Andrew Przybylski, psiholog la Universitatea Oxford din Marea Britanie, care studiază influența jocurilor video asupra jucătorilor. Totuși, el subliniază că experimentul desfășurat în timpul pandemiei ar fi putut amplifica aceste beneficii, având în vedere starea generală precară a sănătății mintale în acea perioadă, când existau mai puține oportunități de a participa la alte activități. Przybylski consideră că efectele asupra bunăstării ar trebui testate și în afara acestui context. Deși există numeroase studii care au explorat efectele jocurilor video asupra dependenței, bunăstării, funcției cognitive și agresivității, rezultatele au fost adesea mixte. Multe dintre aceste cercetări s-au bazat pe date observaționale, care nu pot fi utilizate pentru a distinge cauzele de efecte, a explicat Hiroyuki Egami, co-autor al studiului și om de știință comportamental la Universitatea Nihon din Tokyo.

Jucătorii și sănătatea mintală în timpul pandemiei de COVID

În timpul pandemiei, cererea globală pentru jocuri video a crescut semnificativ, iar în Japonia, acest fenomen a dus la o penurie de console Nintendo Switch și PlayStation 5 (PS5). Pentru a gestiona această situație, comercianții au implementat un sistem de loterie pentru a selecta aleatoriu consumatorii care puteau achiziționa o consolă. Egami și echipa sa au văzut în această situație o oportunitate de a realiza un experiment natural asupra legăturii dintre jocurile video și sănătatea mintală. Studiul a inclus 8.192 de persoane, cu vârste cuprinse între 10 și 69 de ani, care s-au înscris în loterie. Cercetătorii au colectat informații despre sănătatea mintală a participanților, deținerea de console și caracteristicile sociodemografice. Cinci runde de sondaje au fost trimise participanților, incluzând liste de verificare pentru măsurarea stresului psihologic și a satisfacției vieții. De asemenea, participanții au fost întrebați dacă au jucat jocuri video în ultimele 30 de zile și, dacă da, cât timp au petrecut în această activitate.

Rezultatele au arătat că participanții care au avut ocazia să achiziționeze o consolă Switch sau PS5 au experimentat o scădere a stresului psihologic și o creștere a satisfacției vieții, comparativ cu cei care nu au câștigat în loterie. Beneficiile pentru sănătatea mintală au fost mai pronunțate în cazul deținerii unei PS5 în rândul bărbaților, jucătorilor dedicați și în gospodăriile fără copii. Pe de altă parte, deținerea unei console Switch părea să ofere un impuls mai mare de bunăstare în familii și în rândul jucătorilor mai puțin experimentați. Acest lucru ar putea fi explicat prin faptul că Switch este o consolă portabilă, care poate fi utilizată în compania familiei și prietenilor, spre deosebire de PS5, care necesită o conexiune la un televizor și este de obicei folosită de jucători solitari, a explicat Egami.

Satisfacția vieții și jocurile video

Jocurile video pe oricare dintre cele două console au crescut satisfacția vieții în rândul participanților la loterie, iar jucatul cu o oră în plus pe zi a dus la o îmbunătățire suplimentară a sănătății mintale. Cu toate acestea, aceste efecte pozitive au scăzut în cazul jucătorilor care au petrecut mai mult de trei ore pe zi jucând, sugerând că un timp excesiv de joc nu aduce îmbunătățiri suplimentare ale sănătății mintale.

„Aceste rezultate nu sunt surprinzătoare,” a declarat Daniel Johnson, psiholog specializat în jocuri video la Queensland University of Technology din Brisbane, Australia. „Se potrivesc cu ceea ce știm din discuțiile cu jucătorii de jocuri video de zeci de ani.” Przybylski a adăugat că o limitare a studiului este faptul că nu a investigat alți factori care ar putea influența sănătatea mintală a jucătorilor, cum ar fi modul în care aceștia abordează jocul și preferințele lor de jocuri. Egami a menționat că următorul pas este replicarea studiului pentru a vedea dacă rezultatele se mențin și în afara unei pandemii. „Rezultatul ar putea fi diferit,” a concluzionat el.