Israel riscă să nu poată participa la Eurovision 2024

Getting your Trinity Audio player ready...

Israel se află în centrul atenției la Eurovision 2024, confruntându-se cu presiuni crescute din partea muzicienilor și a campaniilor publice care solicită radiodifuzorilor să boicoteze țara, de patru ori câștigătoare, din cauza acțiunilor sale militare din Gaza.

Politica au “electrificat” festivalul pop în ultimii doi ani, mai ales după excluderea Rusiei din ediția din 2022, care a consacrat Ucraina câștigătoare printr-un vot public masiv.

Acum, Israel devine ținta protestelor și contestațiilor. În Suedia, țara gazdă a concursului ce va avea loc în Malmö în mai, peste 1.000 de muzicieni, printre care și Robyn, au trimis o scrisoare deschisă organizatorilor evenimentului, Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), criticând ipocrizia acesteia în contextul “catastrofei umanitare” din Gaza.

Artiștii din Finlanda au făcut apel la radiodifuzorul public finlandez Yle să exercite presiuni asupra EBU pentru a împiedica “o țară care comite crime de război și continuă o ocupație militară să-și lustruiască imaginea în numele muzicii.”

EBU “a revizuit lista de participanți pentru concursul din 2024 și a confirmat că radiodifuzorul public israelian KAN a respectat toate regulile competiției pentru acest an”, a declarat Noel Curran, directorul general al EBU.

Acesta s-a aliniat cu alte organizații internaționale care “și-au păstrat poziția inclusivă față de participanții israelieni la competițiile majore în acest moment”, a adăugat el.

Radiodifuzorii publici, membri ai EBU, resimt presiunea. SVT din Suedia, gazda competiției, a solicitat EBU să clarifice cine poate participa.

“Înțelegem și respectăm faptul că grupurile își exprimă opiniile”, a declarat acesta.

RTÉ din Irlanda a primit aproape 500 de e-mailuri care solicitau retragerea din eveniment dacă Israelul participă. Suporterii Palestinei au protestat semi-dezbrăcați în zăpadă în fața clădirii NRK din Norvegia, cerând excluderea Israelului.

RÚV din Islanda a anunțat că va amâna decizia de a participa la concursul din acest an până după finalizarea procesului de selecție național, care include un cântăreț palestinian.

Ambasadorul Israelului în Suedia, Ziv Nevo, a argumentat luna trecută că “solicitarea unui boicot al Israelului înseamnă a susține Hamas – și a pune preț pe terorism.” “Păstrați politica în afara Eurovisionului”, a spus el.

EBU a încercat întotdeauna să rămână apolitică, stabilind ca regulă pentru concurenți să nu “politizeze” sau “instrumentalizeze” evenimentul.

A amendat chiar trupa islandeză Hatari pentru afișarea steagului palestinian în timpul concursului din 2019 de la Tel Aviv.

Totuși, această neutralitate politică a devenit mai ambiguă începând cu 2022.

Evenimentul din anul trecut de la Liverpool, cu Regatul Unit organizând spectacolul în numele câștigătorului anterior, Ucraina, a fost marcat de steaguri albastre și galbene, într-un gest de solidaritate cu lupta țării împotriva invaziei ruse.

Curran a explicat că interdicția impusă Rusiei a fost motivată de “încălcările persistente ale obligațiilor de membru și încălcarea valorilor media de serviciu public” din partea radiodifuzorilor ruși.

A subliniat o relație “fundamental diferită” între KAN din Israel și guvernul său.

“Compararea războaielor și conflictelor este complexă și dificilă și, ca organizație media non-politică, nu este rolul nostru să facem asta”, a spus Curran.

Idoia Villanueva, un membru spaniol al Parlamentului European, a abordat rolul radiodifuzorului israelian într-o scrisoare către EBU obținută de POLITICO, trimisă în numele grupului de stânga al adunării.

“Trebuie reamintit că radiodifuzorul public KAN a lansat un videoclip în noiembrie trecut cu minori care cântă despre Gaza și rostesc fraze precum ‘Într-un an îi vom elimina pe toți’, referindu-se la populația palestiniană din Gaza”, a spus ea în scrisoare.

EBU speră ca Eurovision să fie despre cântece.