Getting your Trinity Audio player ready...
|
Potrivit Reuters, citată de News.ro, potopul a afectat grav regiuni întinse din România, Polonia, Austria și Republica Cehă, provocând distrugeri masive în orașe istorice, prăbușirea podurilor și distrugerea locuințelor.
Echipele de voluntari și lucrătorii din domeniul situațiilor de urgență s-au mobilizat pentru a proteja orașul istoric Wroclaw, Polonia, de apele revărsate ale râurilor Oder și Bystrzyca, în timp ce autoritățile din Europa Centrală continuă să evalueze impactul devastator al inundațiilor care au ucis cel puțin 22 de persoane în mai multe țări.
Regiunile de la granița ceho-poloneză au fost printre cele mai lovite de ploile torențiale de la sfârșitul săptămânii trecute. În România, șapte persoane și-au pierdut viața, la fel ca și în Polonia. Alte cinci persoane au murit în Austria și trei în Republica Cehă. Sute de mii de gospodării din Cehia și Polonia au rămas fără curent electric sau apă potabilă. În Wroclaw, al treilea oraș ca mărime din Polonia, autoritățile se pregătesc pentru vârful undei de apă, în timp ce în districtul Katy Wroclawskie s-a recomandat evacuarea locuitorilor din mai multe municipalități. Premierul polonez Donald Tusk a avertizat că următoarele zile sunt critice pentru gestionarea situației, adăugând că guvernul a alocat deja 520 de milioane de dolari pentru a combate efectele inundațiilor.
Eforturi de salvare în desfășurare
Voluntarii din întreaga regiune au lucrat cot la cot cu echipele de salvare pentru a ridica diguri provizorii din saci de nisip, protejând astfel zonele vulnerabile. În Lewin Brzeski, la sud de Wroclaw, apele au inundat străzile, iar locuitorii au fost evacuați cu ajutorul bărcilor de salvare.
Situația este la fel de gravă în Republica Cehă, unde 15.000 de persoane au fost evacuate din regiunea Moravia-Silesia. Elicopterele guvernamentale transportă ajutoare în zonele izolate de ape, iar infrastructura locală este puternic afectată. Guvernatorul Josef Belica estimează că daunele în regiune ar putea depăși 1 miliard de dolari.
Pierderi economice semnificative
Potrivit agenției de rating Morningstar DBRS, pierderile cauzate de inundații în Europa Centrală ar putea depăși 1 miliard de euro. În Ungaria, orașele Visegrad și Szentendre, la nord de Budapesta, au ridicat baraje mobile pentru a proteja malurile Dunării, iar în Slovacia, Dunărea a atins un nivel maxim de aproape 10 metri, provocând pagube de 20 de milioane de euro.
Autoritățile din întreaga Europă Centrală rămân în stare de alertă, iar salvatorii și voluntarii lucrează non-stop pentru a limita efectele distrugerilor provocate de aceste inundații istorice.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.