- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Interviul săptămânii cu Oana Radu și Adrian Sitaru
Vineri, 26 mai, de la ora 12:00, la Radio Clasic vorbim despre legea cinematografiei și implicațiile respingerii de către Parlament a Ordonanței de Urgență care modifică legea finanțării producțiilor cinematografice. Invitații noștri sunt Oana Florentina Radu, membru al Consiliului de Administrație al CNC din partea Ministerului Culturii și producătorul și regizorul Adrian Sitaru.
Pe 23 mai, plenul Camerei Deputaţilor a votat proiectul de respingere al Ordonanţei de urgenţă ce modifica, la sfârşitul anului trecut, legea cinematografiei, înlocuind un text legislativ redactat în 2005. Mai mulți cineaști au solicitat Parlamentului să nu respingă textul Ordonanței și să se discute serios asupra modificării vechii legi a cinematografiei. Două scrisori deschise au fost trimise deja pentru a atrage atenţia Camerei Deputaţilor că votul, bazat pe o decizie neargumentată a Comisiei de cultură, ar putea afecta grav viitorul cinema-ului românesc, unul dintre cele mai populare şi lăudate produse de export ale ţării. Mai mult, în data de 23 mai, la 9 dimineaţa, cineaştii au organizat, în faţa clădirii Parlamentului, un miting de susţinere a noii legi. O scrisoare deschisă a Consiliului de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei atrage atenţia asupra modului cum Comisia de cultură şi-a dat avizul negativ: "În doar câteva minute, în lipsa oricărei dezbateri publice, fără invitarea și consultarea nici unui reprezentant al domeniului vizat de actul normativ și pe baza unor argumente neadevărate (precum faptul că ordonanța de urgenţă ar fi fost adoptată pe perioada vacanţei parlamentare) sau ridicole, fără nici o legătură cu conținutul său, comisia condusă de domnul deputat Gigel Știrbu a acordat acesteia un aviz negativ. Mai mult, raportul scris al Comisiei, nu include nici un argument cu privire la avizul negativ oferit", se precizează în scrisoarea deschisă.
Ordonanţa de Urgenţă 91/2016, adoptată în noiembrie 2016 de Guvernul Cioloş la iniţiativa Ministrului Culturii de atunci, Corina Şuteu, a fost redactată în urma unor lungi consultări cu unele dintre cele mai cunoscute nume ale industriei cinematografice din România, precum Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu şi Florin Mihăilescu. O echipă a Ministerului a derulat o lungă perioadă de consultări atât cu zeci de nume din breaslă, cât şi cu reprezentanţi ai industriei din restul Europei, România fiind una din ultimele ţări europene în care coproducţiile sunt rareori încurajate prin suport financiar acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei. Regizorii Radu Jude, Tudor Giurgiu, Bogdan Mirică, Tudor Cristian Jurgiu, Stere Gulea, Adrian Sitaru, Paul Negoescu, Radu Muntean, Cristi Iftime, Emanuel Pârvu, Adina Pintilie, Alexandru Solomon, Monica Lăzurean-Gorgan, Iulia Rugină au semnat deja această scrisoare deschisă, lor adăugându-li-se alte nume importante din industria de film din România.