- Fostul președinte al SUA, Jimmy Carter, a murit la vârsta de 100 de ani
- Stonehenge: Misterele unui monument antic și descoperirile recente ale arheologilor
- Reacție fermă a MAE după gestul provocator al ambasadorului Ungariei la NATO
- Guvernul a pus în dezbatere publică Proiectul Ordonanței Trenuleț
- Georgia: Mihail Kavelașvili devine președinte într-un context tensionat
Interviul săptămânii cu pianistul Matei Varga
LA MULTI ANI MATEI VARGA!
Pianistul Matei Varga a primit ovații din partea publicului din întreaga lume și recenzii superlative de la critici de seamă. Observând că „este greu să găsești cuvintele potrivite pentru a descrie frumusețea” pianisticii lui Varga, legendarul critic italian Paolo Isotta l-a lăudat pe tânărul artist ca „un adevărat poet al tastaturii, un muzician de profunzime și un artist autentic. . ” Alți critici au găsit performanțele sale „impresionante” (Gramophone, 2016), „magice” (Süddeutsche Zeitung, 2009), „colorate, pline de viață [și] atrăgătoare” (Le Diapason, 2012), în timp ce Robert Gottlieb de la New York Observer l-a salutat pe Matei. Varga ca „excelent pianist”.
Cea mai recentă înregistrare a lui Matei Varga, lansată în 2018 de Sono Luminus și intitulată Early Departures, a fost în topul graficului de vânzări Music Chamber – New Releases de pe amazon.com, în timp ce încă era în precomandă. Lăudat de BBC Music Magazine ca „ încântător” și de criticul de la Gramophone, Jed Distler, ca „o realizare frumos executată și proiectată, care îl face mândru [pe Varga]”, această pereche neobișnuită și captivantă de lucrări mai puțin cunoscute ale lui Tudor Dumitrescu și Dinu Lipatti și elemente de bază ale repertoriului pentru pian de Leos Janacek și JS Bach, este un tribut adus compozitorilor pianiști care au murit tineri și celor care au fost transformați de astfel de experiențe tragice. În timpul sezonului curent, domnul Varga va preda Master Classes în Grand Cayman și va apărea în producția Hudson Guild pentru „Romanzas de Zarzuela” din New York City. În mai 2019 a debutat cu Orchestra Națiunilor la Victoria Hall din Geneva și a deschis stagiunea l 2019-20 cu Orchestra Națională a Radio-ului din București.
Laureat al Concursului Internațional „George Enescu” din București și al Concursului de pian „Maria Canals” din Barcelona, Varga este, de asemenea, beneficiar al Bursei Salon de Virtuosi și finalist la ambele Audiții Young Concert Artists York City și premiul Vendome la Lisabona (unde Elisabeth Leonskaya i-a acordat un premiu special). În 2002, la invitația lui Gian Carlo Menotti, a debutat la Spoleto Festival Italia. A apărut ca solist în multe dintre cele mai importante săli de concert din lume, printre care Carnegie Hall (New York), Konzerthaus (Berlin), Auditorium du Louvre (Paris), Centrul Național pentru Artele Spectacolului (Beijing) și Palau de la Música (Barcelona). A colaborat cu dirijorii Antoine Marguier, Otto-Werner Mueller, Edward Cumming, Elio Boncompagni, Gabriel Bebeselea și Eduard Zilberkant, printre alții. A cântat frecvent alături de soprana Mariana Nicolesco și a apărut recent cu vedetele de balet Alina Cojocaru, Johan Kobborg și Friedemann Vogel la New York City Center și Jazz la Lincoln Center.
Matei Varga este absolvent al Universității Naționale de Muzică din România, unde a studiat cu Ana Pitis, Ioana Minei și Sandu Sandrin, precum și a Școlii de muzică Mannes, unde a studiat cu Pavlina Dokovska. El este manager de proiect și consilier artistic al concursului de pian Vendome Prize la Festivalul Verbier. Locuiește în New York.